spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocal BTIstorii vechi din Botoșani - Botoşanii şi veniturile Doamnei

Istorii vechi din Botoșani – Botoşanii şi veniturile Doamnei

În curând avea să izbucnească războiul ruso-otoman, prilej cu care, pe la începutul anului 1828, Principatele Române sunt ocupate militar şi administrate de către ruşi. Din dispoziţia contelui Pahlen, cel care a condus la început regimul de ocupaţie din Principate, venitul din 1828 al ţinutului Botoşani este trecut la vistieria ţării. Există şi părerea că venitul Botoşanilor a continuat a fi luat de către Doamnă şi în timpul domniei lui Mihail Sturdza (1834 – 1849), dar dovezile sunt indirect. Se punea capăt astfel lungii perioade în care Botoşanii erau apanaj al doamnelor Ţării Moldovei, veniturile sale intrând în cămara personală a acestora. Începuturile modernizării societăţii româneşti, reformele introduse de Regulament, făceau caducă situaţia de până atunci a Botoşanilor. Se deschidea, în acelaşi timp, o nouă etapă de dezvoltare, care a făcut din Botoşani, la un moment dat, unul dintre cele mai dezvoltate cinci oraşe ale ţării. O mărturie a acestei perioade o constituie clădirile din centrul istoric, deşi starea multora dintre ele este astăzi jalnică. Printre ele se află şi case vechi, cu rânduri suprapuse de pivniţe şi etaj, ce au fost martore ale timpurilor în care, pe la începutul veacului al XIX-lea, Botoşanii încă mai erau „târg al Doamnei”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Existau, aşadar, la Botoşani, mai multe surse de venituri pentru doamnele ţării. Cea mai veche dintre ele pare a fi mortasipia pe bunurile tranzacţionate în timpul iarmarocului anual şi târgurilor permanente. Bănuim că şi o parte din taxele vamale ce se aplicau cu acest prilej reveneau, de asemenea, Doamnei. Goştina oilor şi porcilor şi desetina aduceau, la rându-le, importante beneficii soţiei voievodului în scaun, regiunea fiind renumită pentru mulţimea turmelor şi a stupilor, produsele rezultate în urma exploatării acestor resurse găsindu-şi cu uşurinţă cumpărători la preţuri foarte bune.

Un venit constant era cel rezultat din banii birului, care de la o vreme se strângea în patru sferturi, trimestrial. Se adăugau dajdiile mazililor, ruptaşilor, negustorilor pământeni, jidovilor hrisoveliţi şi ţiganilor. Temporar, doar în anumite momente istorice, tot în cămara Doamnei veneau, de la Botoşani, banii menzilului, „hacul surugiilor”, banii de ajutorinţă. Alte venituri ale Doamnei erau cele strânse de la dughenele şi cârciumile târgului, aşa numitul „venit al cântarului”, bezmenul pe casele şi locurile de casă situate pe loc domnesc în târg sau în hotarul acestuia etc. Se adăugau, probabil, anumite obligaţii în muncă ale populaţiei din târg şi din ocol, prestate faţă de Doamnă, în condiţiile în care târgul şi ocolul erau apanajul acesteia.

O ultimă constatare pe această temă este cea referitoare la constanţa veniturilor Doamnei. Ea era asigurată de perceperea unora dintre dările permanente, cum erau birul, în toate formele sale („domnesc”, „dajdia mazililor”, „dajdia ruptaşilor”, „dajdia neguţitorilor”, a „jidovilor”, „ţiganilor” ş.a.), goştina, desetina etc. Li se adăugau mortasipia (taxa aplicată tuturor vânzărilor din târg), camăna (darea cârciumilor, percepută ințial în pietre de ceară – camene), bezmenul (chiria pentru folosirea de lungă durată a unui imobil) ş.a. Pe măsură ce veniturile pe care le aduceau satele din ocol scădeau, a crescut ponderea veniturilor obţinute în urma prestaţiilor târgoveţilor. Formând, de facto, un veritabil ţinut, în fapt o unitate fiscală de unde îşi lua Doamna veniturile, Botoşanii devin şi de jure ţinut, în intervalul 1769 -1772. Constituirea sa a fost determinată atât de raţiuni administrative, cât mai ales de cele fiscale, referitoare la clarificarea patrimoniului Doamnei. O dovadă o constituie faptul că şi după momentul în care devin ţinut, Botoşanii vor avea în frunte tot doi vornici şi nu ispravnici, precum în majoritatea celorlalte ţinuturi ale Moldovei.

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.7 ° C
-1.2 °
-1.7 °
72 %
2.7kmh
37 %
joi
-0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...