Situație neobișnuită în municipiul Botoșani, unde administratorii unei firme s-au trezit la ușă, vineri dimineață, cu reprezentanții Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Botoșani pentru o executare silită. Asta în condițiile în care decretul privind instituirea stării de urgență, emis de președintele României, interzice astfel de proceduri. Ba mai mult, titlul executoriu cu pricina fusese anulat în instanță, iar firma solicitase anularea tuturor sechestrelor instituite.
Situația a plecat de la o presupusă sumă datorată de firma din Botoșani către DIT în valoare de 62.455,3 de lei, aferentă perioadei 2011 – 2018, dar societatea în cauză a contestat în instanță procedura, inclusiv titlurile executorii emise în cauză, iar în februarie 2019 a obținut câștig de cauză. Astfel, din debitul presupus datorat au mai rămas doar 5.414 lei. Prin urmare, actele fiscale întocmite până atunci nu mai justificau demararea unei proceduri de urmărire silită, organul fiscal nedispunând de titluri executorii valide, inclusiv sechestrele aplicate fiind nule. În 12 martie a.c., societatea a cerut DIT ridicarea celor două sechestre, dar cu toate acestea vineri, pe 20 martie a.c., administratorii societății s-au trezit cu reprezentanții DIT la ușă, în vederea înmânării unui titlu executoriu și a unei somații privind începerea executării silite.
În urma acestei acțiuni, administratorii firmei au apelat la serviciile unui avocat, care a arătat că totul este ilegal. ”A fost o eroare”, au invocat atunci reprezentanții DIT. Cu toate acestea, avocatul Alina Cornea, din cadrul Baroului Botoșani, spune că atitudinea funcționarilor a fost abuzivă și în total dezacord cu normele legale, inclusiv cu prevederile instituirii stării de urgență. „Sentința prin care a fost anulat titlul executoriu ce a avut la bază instituirea sechestrele a rămas definitivă la data de 18 februarie 2019, într-un dosar în care ei au avut calitatea de intimați, ori nu se poate spune că nu au știut. De asemenea, decretul emis de președintele României privind instituirea stării de urgență interzice continuarea executării silite sau începerea unei executări silite, dacă ar fi existat un titlu executoriu, acestea fiind posibile doar în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică”, a arătat Alina Cornea.
Deocamdată, reprezentanții DIT nu au comentat situația creată, însă administratorii firmei vor formula plângere penală pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești, cât și pentru nerespectarea Decretului privind instituirea stării de urgență. Asta pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.