marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicComisia Europeană acceptă prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole

Comisia Europeană acceptă prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole

Comisia le oferă tuturor statelor membre posibilitatea de a prelungi termenul de depunere a cererilor de plată de către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), în contextul pandemiei de coronavirus. Decizia survine în urma unei solicitări depuse în acest sens de Italia, țara europeană cea mai afectată de către Covid-19. La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul român al Agriculturii, Adrian Oros, a solicitat și el Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020.

Această prelungire va fi posibilă pentru toți fermierii eligibili din toate statele membre. Totuși, rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor este 15 iunie 2020.

În fiecare an, fermierii europeni își depun cererile de sprijin pentru venit oferit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Autoritățile naționale prelucrează apoi cererile și efectuează verificările necesare. Plățile din cadrul PAC sunt apoi distribuite la nivel național sau regional și sunt rambursate de Comisia Europeană din bugetul UE.

De luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a decis să suspende timp de trei săptămâni, până pe 6 aprilie, depunerea cererilor unice de plată petru subvenții. Conducerea APIA a motivat această decizie, prin faptul că „fiecare dintre noi, angajat APIA sau fermier, ar putea fi expus contaminării cu acest virus, în ciuda tuturor măsurilor de precauție impuse în această situație”. „Considerăm că cel mai important este să ne gândim la sănătatea fiecăruia”, se mai arată în comunicat.

Campania de depunere a cererilor de plată a demarat pe 2 martie, iar ultima zi de depunere este 15 mai 2020. Până la data de 10 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare, în cadrul campaniei aferente anului 2020. La nivelul județului Botoșani, în primele 10 zile ale perioadei de depunere au fost preluate 2.855 de cereri pentru o suprafaţă de 6.645,17 hectare. Anul trecut, în județul Botoșani, aproximativ 33.000 de fermieri au depus cererea unică de plată, iar la nivel național s-au depus peste 846.600 cereri, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare.

Joia trecută, APIA a suspendat și activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol. Aceasta ar urma să fie reluată pe 4 mai și se va întinde până pe 31 august. În 2019, în județul Botoșani au fost 1.351 de rentieri agricoli, majoritatea dintre aceștia vânzându-și terenurile. Rentierii botoșăneni au dat spre arendă 1.464 de hectare de teren, iar 1.917 hectare au fost vândute. Aceștia primesc anual 50 de euro pentru hectarul de teren arendat și 100 de euro pentru hectarul de teren vândut.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...