Sindicaliștii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu (GNM) acuză s-a declanșat o adevărată campanie de denigrare publică, atât la adresa instituției, cât și a activității comisarilor. „Nu încercăm să acoperim situații punctuale în care unii angajați ai GNM nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu. Ceea ce vrem să evidențiem, este faptul că, pornind de la niște cazuri izolate, s-a creat în spațiul public un adevărat val de ură împotriva unei instituții a statului român. GNM este o instituție cu atribuții de control, organizată pe modelul european al instituțiilor similare din celelalte state membre UE, cu care există legături și schimburi de experiență permanente. În aceste condiții, atacurile continue, construite de cele mai multe ori pe argumente incorecte, ne duc cu gândul la o campanie de denigrare publică în spatele căreia se ascund, probabil, interese financiare și politice uriașe”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Gărzii de Mediu.
De altfel, la sfârșitul lunii trecute, când s-a aflat la Botoșani la lucrările ședinței Comisiei senatoriale pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, ministrul Mediului, Costel Alexe, recunoștea că angajații GNM sunt puțini, supuși la mari presiuni și foarte prost plătiți. „Când ai un coleg debutant la APM (n.r. – Agenția pentru Protecția Mediului) sau la Gardă și ai așteptări să se bată cu toți rechinii ăștia din industria deșeurilor… Când, iartă-mă că îți spun, când te duci la Lidl sau la Kaufland salariul de pornire este mai mare, asta nu înseamnă că instituția aia e slabă, ci că instituția aia este subdimensionată, subfinanțată. Colegii care au terminat Protecția Mediului sau toate celelalte facultăți îs devotați”, a declarat Costel Alexe, care a fost completată de Cristina-Ionela Kashyap, comisarul șef al GNM Botoșani, care a subliniat că ai săi „colegi sunt profesioniști”.
De asemenea, Costel Alexe, a precizat că instituţia pe care o conduce nu a avut fonduri pentru asigurarea asistenţei juridice pentru mai mulţi comisari faţă de care au fost depuse plângeri penale, în urma unor acţiuni de control derulate de aceştia. „Avem nişte colegi absolut senzaţionali în Garda Naţională de Mediu care se ocupă cu transfrontalierul pe deşeuri periculoase cu salarii de 30-40 de milioane (n.r. – 3.000-4.000 de lei). Vă daţi seama în ce industrie de sute de milioane sau miliarde de euro şi atunci când vin plângerile penale pe ei nici măcar nu reuşeşti, nu a avut ministerul resurse financiare să le asigure asistenţa juridică. Vă spun, asta este de neacceptat”, a afirmat Alexe.
Acesta s-a arătat nemulţumit că angajaţii din departamentul de comunicare al ministerului pe care-l conduce, dar şi a celorlalte instituţii din subordine nu au mediatizat deloc acţiunile GNM, astfel că instituţia şi-a pierdut credibilitatea în faţa opiniei publice, deoarece lumea crede că angajaţii de acolo nu fac nimic. Pe acest fond, ministrul Mediului a mai spus că este necesară recredibilizarea instituţiilor statului, fie că sunt de Mediu sau că aparţin de alte ministere. „Eu consider că instituţiile de control ale statului român, fie că e vorba de Protecţia Consumatorilor, care nu e în cadrul ministerului,… toate au fost sub o formă sau alta subdimensionate, subfinanţate evident şi nu au resursele necesare să facă faţă acestor provocări”, a conchis Alexe.