Ieri, Garda de Mediu a împlinit 14 ani, iar cu această ocazie, comisarul șef de la nivelul județului Botoșani, Cristina-Ionela Kashyap a susținut o conferință de presă, ocazie cu care a făcut și un scurt bilanț al instituţiei pe primele două luni.
„În cele două luni de la începutul anului, ianuarie și februarie, am realizat 93 acțiuni de inspecție și control. Toate acțiunile au fost ca și controale neplanificate, 53 în vederea verificării respectării condițiilor impuse în autorizația de mediu, trei inspecții au fost în urma autosesizării – și în cea mai mare parte autosesizările sunt din presa locală -, nouă controale au fost în urma reclamațiilor, 17 dispuse de către Garda Națională, Comisariatul General, iar cinci controale au fost în vederea verificărilor măsurilor trasate prin actele de control anterior emise. Am aplicat 18 sancțiuni, dintre care 10 avertismente și opt amenzi. Valoarea lor este de 100.000 lei”, a declarat Cristina-Ionela Kashyap, adăugând că cea mai mare sancțiune, de 40.000 de lei, a fost aplicată unei ferme vegetale pentru lipsa autorizației de mediu.
Majoritatea sesizărilor pe care Garda de Mediu le-a primit sunt cele legate de depozitarea necontrolată a deșeurilor menajere, incendieri de deșeuri, deversări de ape uzate. „Un operator economic a fost sancționat cu 30.000 lei, pentru că l-am identificat pe amplasament că a incendiat deșeuri”, a mai spus comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.
Acesta a mai precizat că în prima parte a anului au fost depuse foarte multe solicitări de constatare la proiectele europene derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prin intermediul AFIR. „Am avut în lunile ianuarie și februarie solicitări cât în anii 2018-2019 în total. Au fost 40 de solicitări pentru proiecte de modernizare ferme care au și platforme de depozitare de gunoi de grajd”, a conchis Cristina-Ionela Kashyap.