Primăria Botoşani a deschis un Centru Municipal de colectare a deșeurilor reciclabile. În primă fază, acolo au fost tocate şi procesate resturi vegetale, care, prin intermediul unei instalaţii sunt transformate în compost. „Este un proiect care ne va ajuta foarte mult pe noi cei din Botoşani. Este un lucru extraordinar, ne-am străduit, este bine că am reuşit să rezolvăm şi problema deşeurilor din construcţii şi a celor voluminoase”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Potrivit edilului, în bugetul de anul acesta municipalitatea are prinsă o sumă pentru achiziția unei prese de mare putere, pentru a putea compacta toate aceste tipuri de deșeuri, respectiv plastic, doze de metal, cartoane.
„În primă fază, ducem acolo ce colectăm noi de pe spaţiul public. Botoşănenilor le vom oferi şi această posibilitate să meargă fiecare în parte să ducă acolo pentru că noi vom prelua orice, pentru că, altfel, ştiţi cum stau lucrurile, ei trebuie să le ducă la rampele din cartiere, din zona lor, de acolo să plece la Stăuceni şi să facă altcineva bani pe ele. Cam acesta este subiectul adevărat şi noi nu vrem să facem bani, noi vrem să curăţăm oraşul de gunoaie şi să scăpăm de nişte probleme mari. Nu aveam unde să ducem deşeurile verzi, tot ce se cosea, crengile, tot ce apărea de la asociaţiile de proprietari, ce apărea de la cetăţenii de la case”, a mai spus Cătălin Flutur.
Acest centru a fost înfiinţat în zona Rediu, lângă padocurile municipalităţii.
În acest centru vor fi preluate deşeuri vegetale şi biodegradabile, deşeuri voluminoase, echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, anvelope, sticle float (de la geamuri), textile, alte ambalaje. Aceste deşeuri vor fi preluate cu titlu gratuit de la populaţie şi instituţiile publice, în vederea reciclării, tratării şi valorificării.
Totodată, pe 0,15 hectare, o păşune degradată, în pantă, aflată în aceeaşi zonă vor fi puse materialele provenite din construcţii şi demolări, renovări din locuinţe şi deşeurile rezultate din măturatul mecanizat al străzilor.