spot_img
joi, aprilie 17, 2025
AcasăLocal BTAplicație telefonică pentru numărat berzele

Aplicație telefonică pentru numărat berzele

Din acest an, aplicația „Uite, barza!” vine cu un nou update pentru utilizatorii de telefoane inteligente care au contribuit voluntar în ultimii trei ani la numărarea berzelor albe din România. Astfel, din acest an, cu ajutorul aplicației va putea fi înregistrată prima barză albă sosită la cuib, arată Societatea Ornitologică din România (SOR). „Anul acesta începem un proiect de colectare a informațiilor legate de momentul sosirii la cuib a berzelor albe, pe care le vom corela cu informații legate de temperatură, precipitații și numărul de pui din fiecare cuib. Analiza legăturii dintre data ocupării cuibului și succesul reproductiv ne va ajuta să înțelegem dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze populația de berze albe”, a declarat Valentin Marin, coordonatorul proiectului.

SOR a început proiectul de numărare a berzelor albe în 2017, cu sprijinul companiilor Enel din România și s-a concentrat pe numărarea berzelor cuibăritoare, în luna iulie a fiecărui an.

Până acum, prin această aplicație utilizatorii puteau și să semnaleze incidente suferite de păsările de talie mare, precum electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității.

Cu ajutorul acestei aplicații s-a stabilit că cel mai nordic cuib de barză de la noi din țară este la Coțușca. De asemenea, județul nostru este printre cele mai primitoare cu aceste păsări ocrotite, SOR plasându-l pe locul 6 la nivel național după numărul de cuiburi identificate în 2019, respectiv 92. În primăvară, Paul Vieru, reprezentant al Asociaţiei „Papucul Doamnei”, partener al SOR și care, alături de Garda de Mediu Botoșani, a lansat proiectul „O barză, un cuib”, estima numărul cuiburilor la o sută. Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. Anul trecut au fost validate 1.901 cuiburi.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
21.6 ° C
22.8 °
21.6 °
43 %
6.9kmh
83 %
J
23 °
vin
21 °
S
19 °
D
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a reparat, iar acum se așteaptă să se strice din nou. Altfel nu se explică.

EDITORIAL

Aproape că nu e zi în care să nu apară în presă relatări despre românași de-ai noștri care s-au pricopsit cu dosare penale –...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...