Până la grija cu coronavirusul, virozele, pneumoniile şi gripa dau mari bătăi de cap botoşănenilor, cifrele find depăşite de la o săptămână la alta.
Peste 1900 de copii au avut de suferit de pe urma infecțiilor respiratorii în ultima săptămână. Numărul bolnavilor de afecţiuni respiratorii a atins în această perioadă un nou record nedorit, nu mai puţin de 3.443 de botoşăneni având nevoie de tratament pentru gripă, viroze sau pneumonii, cu alte cuvinte, peste 20 de persoane au fost diagnosticate în fiecare oră a ultimei săptămâni.
Dintre aceştia, 193 au fost spitalizaţi, formele afecţiunilor suferite necesitând tratament de specialitate într-o unitate sanitară. Numărul bolnavilor de gripă a ajuns la un total de 45 în ultima săptămână, dintre care 9 au avut nevoie de internare în spital. Potrivit analizelor de laborator, un adult de peste 50 de ani a fost suspectat de gripă, însă rezultatele au fost negative.
În total, medicii specialişti au înregistrat 2.763 viroze respiratorii şi 635 de pneumonii, pe lângă cele 45 de gripă. Cei mai afectaţi au fost copiii, 1.941 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.
Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima perioadă. De altfel, la Botoşani medicii specialiști au decis suplimentarea numărului de paturi pe secţia de Boli Infecţioase pentru a face faţă numărului mare de pacienţi care au nevoie de internare.
Având în vedere contextul epidemiologic, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică recomandă populației o serie de măsuri cum ar fi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului, sau în interiorul unei haine); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și evitarea aglomerațiilor.
De asemenea, DSP recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie,precum și continuarea vaccinării antigripale, precum și limitarea accesului în spitale, mai ales pe Secțiile cu risc de Infecții.