Peste 60.000 de lei au fost plătiţi de spitalul Judeţeean de Urgenţă (SJU) pentru achiziţia a 20.000 de măşti chirurgicale de unică folosinţă. Cu aceşti bani, înainte de coronavirus s-ar fi achiziţionat jumătate de milion de măşti identice. Cine spune că economia mondială ar putea intra în declin din cauza coronavirusului chinezesc, cu siguranţă nu este în domeniul distruibuţiei şi vânzării de materiale sanitare. Asta pentru că această afacere este cu adevărat înfloritoare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Din cauza cererii mari de măşti chirurgicale de unică folosinţă, distribuitorii au mărit preţul chiar şi de 50 de ori, în unele cazuri, la achiziţiile făcute de unităţile sanitare. Potrivit managerului celui mai mare spital din judeţ, unitatea este pe cale să primească o tranşă de măşti de acest fel care for ajunge pe cel puţin o lună de zile, atât pentru personalul emdical, cât şi pentru pacienţi. Cu toate acestea, efortul financiar începe să se resimtă din cauza creşterii preţurilor. „Cu măştile chirurgicale de unică folosinţă avem o mare problemă. Ar trebui luate nişte măsuri la nivel înalt. Să se plafoneze preţurile, pentru că au crescut de 40-50 de ori la o mască. Iar noi cumpărăm zeci de mii. De la 6 bani acum o cumpărăm cu 2,5 lei, iar alţii vând chiar cu patru lei o mască. Avem constracte cu furnizorii şi nu au mai furnizat măşti la preţul vechi, ci doar la cel mărit”, a precizat medicul Livia Mihalache, managerul general al SJU Botoşani.
Marile companii producătoare de măști chirurgicale de unică folosință au informat depozitele că nu pot face față cererii foarte mare la nivel global, deși au dublat sau chiar triplat producția.
Mai mult, conform unor acorduri internaționale, în prezent aproximativ 40% din producția globală de astfel de măști sunt trimise în China, după care prioritate la cumpărare au spitalele, iar restul ajung în farmacii, astfel că și prețul acestora a crescut.
De altfel, din cauza crizei create și a speculei din jurul acestor produse, care au ajuns să se vândă și cu 10 lei bucata, ANPCC a pornit o serie de controale la nivel național. Instituția urmează să verifice corectitudinea distribuitorilor, depozitelor, dar și a vânzătorilor acestor produse.