O angajată a Spitalului Judeţean a fost lovită de mai multe ori şi înjurată de un pacient internat pe secţia de neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU). Important om de afaceri din judeţ, în domeniul construcţiilor, bărbatul de 63 de ani a fost internat în urmă cu o săptămână din cauza unui accident vascular cerebral, însă în weekend-ul trecut, acesta a agresat una din infirmiere fără niciun motiv.
Femeia a reuşit cu greu să scape de loviturile bărbatului, după care acesta a fost calmat de restul personalului de pe secţie, iar a doua zi trimis la Psihiatrie pentru a fi supus unui consult de specialitate. Bărbatul a fost diagnosticat cu o tulburare psihică, fiindu-i prescris un tratament, după care a fost trimis înapoi pe secţie, însă infirmiera nu a dorit să depună plângere la Poliţie.
Reprezentanţii untăţii sanitare au fost informaţi de caz iar pentru că acesta nu este deloc unul singular, au decis să alcătuiască un set de reguli de conduită pentru pacienţi, care să le fie comunicat în momentul internării şi care să le arate pacienţilor că au şi obligaţii „În cadrul Consiliului de etică al spitalului s-a pus problema elaborării unui cod de etică al pacientului internat, pentru a-l responsabiliza pe perioada internării. Deocamdată se discută pe marginea lui şi ce ar trebui să conţină. Tocmai pentru a preveni, pe cât posibil, astfel de cazuri de agresiune, atât verbală, cât şi fizică”, a precizat asistentul Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.
Tot mai des, personalul celui mai mare spital din judeţ ajunge să fie agresat de pacienţi sau aparţinătorii acestora. Înjurate sau agresate fizic chiar sub ochii familiilor sau a celorlalţi pacienţi, cadrele medicale nu au vreo posibilitate de a se apăra în spital. „Dacă punem în balanţă faptul că un cadru sanitar cedează psihic la un moment dat şi poate are o reacţie nepotrivită, este mult prea puţin şi neimportant dacă iei şi compari cu atitudinea pacienţilor. Punând în balanţă scăpările unora comparativ cu atitudinea unor pacienţi sunt infime”, a declarat medicul primar Bogdan Alexandroaie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Medicul susţine că el însuşi a fost agresat de aparţinătorul unui pacient şi că a fost nevoit să cheme Poliţia. „Nu se poate ca atunci când ai două infirmiere pe o secţie la peste 70 de paturi cu tot cu compartimente să mai vină unul să le dea o cârjă în cap şi să le scuipe, să le înjure ca la uşa cortului. Există drepturi, dar există şi obligaţii. Am chemat şi Poliţia în momentul în care am fost agresat de fata unui pacient”, a adăugat acesta.
Cazuri de acest fel sunt însă tot mai frecvente, cele mai expuse fiind cadrele medicale din urgenţe sau de la Ambulanţă. În decembrie anul trecut, o asistentă din cadrul Centrului de Primiri Urgenţe Pediatrie a fost agresată de mama unui copil ajuns la spital. După ce micuţul a fost consultat, femeia i-a cerut asistentei care se afla în triajul CPU să îi cheme un taxi. În momentul în care a fost refuzată, aceasta a făcut o criză de nervi şi a început să îi aducă injurii asistentei. Aceasta i-a răspuns și ea, iar totul a degenerat, femeia lovind-o pe asistentă cu telefonul peste cap. Ulterior spiritele s-au calmat, iar femeia agresivă a părăsit spitalul.