Pentru că e o tradiție, de acum, ca fiecare semestru școlar să aibă balul lui, marile licee din județ se distrează în această perioadă cu organizarea concursurilor de frumusețe ”de a doua șansă”. Sunt celebrele baluri ”preuniversitaria” în cadrul cărora se întrec în frumusețe, și diverse alte priceperi, elevi nu de a IX-a, ca la Balul bobocilor, ci din clasele mai mari. Vizați sunt tinerii liceeni care nu au avut curajul să participe la competiția destinată celor abia intrați printre ”cei mari”.
Așa se face că în ultimele week-enduri Casa de Cultură a Sindicatelor a vuit de muzică, încurajări, scandări, a sclipit în rochii de seară și a oferit scena pentru momente artistice impresionante. În urmă cu o săptămână a fost Balul Preuniversitaria al celor de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, iar vineri seară a venit rândul laurienilor.
Lăsați, ca de obicei, să-și organizeze aproape singuri competiția, tinerii și-au găsit în celebrul ”Noapte înstelată” al lui Van Gogh motivul central al balului. De aceea, întreaga seară s-a derulat sub semnul sensibilității, eleganței, cavalerismului, al dansurilor de epocă și al toaletelor din aceeași gamă. Atmosfera a fost una ce a amintit de plimbările sub clar de lună, mister și romantism, mișcarea sinuoasă și elegantă a celor de pe scenă contrastând cu scandările celor din galeriile de susținători.
Impresionant a fost decorul realizat de laurieni cu ajutorul profesorului și pictorului Talida Grunzac, elevii realizând un fundal de mari dimensiuni desprins din celebra lucrare a lui Vincent. Cum, necum, au reușit să îmbine momentele artistice dintre probele de frumusețe, astfel încât laurienii au demonstrat că excelează în rock, pop, blues, chitară, acordeon, etc. De mare senzație a fost ansamblul ”Stejărelul” coordonat de profesorii Sebastian Mihalache și Elena Alecsa, trupa de dansuri grecești ”Katharsis” ghidat în ale artelor de profesorul dr. Coca Dorica, dar și eleva Andreea Ghiorghiță, din clasa a VI-a, care a adus pe scenă, într-o interpretare minunată, cu ajutorul acordeonului, șansonetele și alte stiluri muzicale ale vremurilor de altă dată.
Și pentru că tot spectacolul a fost pentru desemnarea celor mai frumoși și curajoși elevi din Colegiul Național ”A.T.Laurian” din clasele X-XII, au fost desemnați și câștigătorii, acordându-se premii pentru sensibilitate, cavalerism și popularitate. Toți participanții s-au ales cu câte un premiu, pentru că și de data asta lista sponsorilor a fost lungă, iar cea a organizatorilor și mai și. Însă premiile cele mari le-au luat doar perechea cu nr. 2, mai precis Denisa Maria Vărgănici – Nechita și Alberto Gabriel Anghel. Miss și Mister au fost sărbătoriți de prieteni până târziu în noapte, nu înainte de a face o sumedenie de fotografii menite să păstreze pentru viitor momentele frumoase ale anilor de liceu. Profesorul Elena Alecsa, coordonatorul întregului bal, a fost aclamat și aplaudat la scenă deschisă și de această dată, laurienii apreciind independența ce li se acordă atât din partea directorilor dr. Mihaela Prăjinariu și Ioan Onofrei, cât și dinspre dascălii lor, de a organiza aceste momente pe gustul și pe măsura imaginației lor.
Și pentru că în galerii au fost și prieteni de la Eminescu, scena a fost locul unde la final, după plecarea profesorilor, elevii de la cele două colegii aflate mereu în competiție au marcat printr-un ritual specific legământul de înfrățire dincolo de orice concurență. Nimic grav, doar cantece si dans.