Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat în cadrul lucrărilor Comisiei senatoriale pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, care a avut loc la Botoșani, că cel mai așteptate programe derulate de Ministerul Mediului, Rabla şi Rabla Plus, vor demara pe 17 martie.
În cadrul discuțiilor, directorul Agenției de Mediu Botoșani, Eugen Mateciuc, i-a cerut ministrului să precizeze când vor demara proiectele în care este aplicată agenția, pentru că botoșănenii cer aceste informații de la secretariatul instituției pe care o conduce și nu există o informarea oficială în acest sens. „În ceea ce privește programele de la AFM (n.r. – Administrația Fondului de Mediu), pe 17 martie pornește Rabla Clasic și Rabla Plus și toate celelalte programe și proiecte”, a spus ministrul Mediului.
Sesiunea de validare a producătorilor/dealerilor în cadrul programelor Rabla şi Rabla Plus va fi lansată în perioada 2 – 6 martie. Începând cu această ediție, cele două programe vor avea caracter multianual și se vor aplică la nivel naţional în perioada 2020-2024. Finanţarea programului se realizează din veniturile AFM, iar cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, cu excepţia motocicletelor, pentru care prima de casare va fi de 3.500 lei.
De asemenea, ecotichetul acordat pentru vehiculele de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic va fi în cuantum de până la 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric, cu excepţia motocicletelor. Totodată, se mai poate acorda un tichet de 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (excepţie motocicletele), care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km, în regim de funcţionare mixt.
În acest an, cele două programe vor avea un buget total de 545 de milioane de lei, din care 140 de milioane de lei pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid plug-in.
Ediţia a XV-a a Programului Rabla demarat anul trecut pe 12 aprilie. De la înfiinţarea Programului Rabla, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate.