Problemele de la depozitul ecologic de deșeuri de la Stăuceni a ținut capul de afiș al lucrărilor Comisiei senatoriale pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic.
Viceprimarul comunei Stăuceni, care deține și funcția de primar interimar, Cozmin Epuraș, este nemulțumit de felul în care este gestionat depozitul și a anunțat că a angajat o casă de avocatură pentru a-l închide. „Și-au bătut joc inclusiv de acele utilaje care s-au achiziționat pe proiecte și inclusiv de administrarea acelor depozite ecologice… La ora actuală, vreau să vă informez că suntem în colaborare cu o casă de avocatură în vederea sperăm a închiderii acelui depozit ecologic, sau mai bine zis a unei surse de poluare. Nu este de vină altcineva decât operatorul și cei care urmăresc administrarea”, susține Epuraș, făcând aluzie la Consiliul Județean (CJ) Botoșani.
Birta cere reglementări unitare la nivel național
În replică, vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin Birta, prezent la discuțiile de la Prefectura Botoșani, a precizat că situația este generalizată la nivelul tuturor depozitelor ecologice din țară, iar Ministerul Mediu ar trebui reglementată activitatea acestora. „Garda de Mediu și-a făcut treaba acolo, operatorul a primit sancțiunile pentru conformare, a fost și o discuție de prevenție, dar cred că nu Botoșaniul este singurul care se confruntă cu această situație, aici ar fi necesar la nivel ministerial de a veni cu o reglementare în ceea ce privesc operatorii acestor depozite pentru a ușura și munca Gărzii de Mediu și pentru a conștientiza acești operatori că totul trebuie făcut așa cum sunt cerințele europene și nu altfel”, a spus Dorin Birta.
Kashyap: „Anul trecut am aplicat trei sancțiuni în valoare de 130.000 lei”
Șeful Gărzii de Mediu Botoșani, Cristina-Ionela Kashyap, a afirmat că operatorul a fost amendat de mai multe ori și cu sume consistente, iar că alternativa la acțiunile pe care le-au întreprins comisarii de mediu până acum ar fi închiderea depozitul, doar că atunci toată lumea ar trebui să găsească o soluție pentru gunoiul produs de botoșăneni. „Depozitul ecologic de la Stăuceni este în procedură de reautorizare. Începând cu anul 2017 am tot avut avertisment, iar depozitul a fost sancționat pentru neconformitățile găsite și s-au luat măsuri. A intrat, la un moment dat, până la sfârșitul anului 2017, chiar în procedură de notificare în vederea suspendării autorizației de mediu. Anul trecut am aplicat trei sancțiuni în valoare de 130.000 lei, în anul 2017 trei sancțiuni în valoare de 200.000 lei. Nu ne propunem să închidem un depozit ecologic la nivel de județ, pentru că nu vom avea ce face cu cantitățile de deșeuri, unde să le cărăm. Primarii trebuie să înțeleagă că partea de colectare selectivă trebuie să plece de pe UAT. Acel depozit ecologic este dotat cu stație de sortare pe cantități de deșeuri colectate selectiv deja”, a precizat Kashyap, subliniind că colectarea selectivă este încă sub 1%.
Problemele de la depozit identificate și de APM
La rândul său, directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Botoșani, Eugen Mateciuc, a trecut în revistă problemele pe care le-a descoperit la depozitul de la Stăuceni în urma unui control făcut în această săptămână: „Nu se respectă normativul de depozitare, respectiv bunele practici de depozitare. Conductele de biogaz nu au fost montate la timp, de asta incendiile din 2019 au făcut ravagii în depozitul Stăuceni, deci la patru metri de strat de gunoi, trebuiau montate aceste conducte de biogaz. Nu funcționează stația de sortare. Deci probele sunt, se cunosc, a fost cândva, anul trecut, făcută o verificare cu cei de la Garda de Mediu Iași. Problema ridicată este foarte delicată. Eu am notificat, în cursul săptămânii, după verificare, Consiliul Județean, Garda de Mediu și sunt niște probleme pentru care bănuiesc că trebuie niște investiții sau operatorul nu și-a făcut treaba”.
Ministrul Costel Alexe a subliniat că trebuie pus mai mult accent pe colectarea selectivă și a scos în evidență faptul că amenzile de mediu, deși la prima vedere par mari, ele în realitate sunt foarte mici în raport cu gravitatea problemelor descoperite, deoarece operatorii sancționați pot plăti jumătate din minim în primele două săptămâni după ce au fost sancționați.
O investiție europeană fără eficiență
Judeţul Botoşani s-a transformat într-o groapă uriaşă de gunoi, iar „depozitele” de lângă Botoşani şi cele din celelalte oraşe au mari probleme. Astfel, gunoiul, un bussines profitabil la nivel mondial, la Botoşani, este pe cale să se transforme într-o afacere care miroase foarte urât, atât la propriu, cât şi la figurat, şi care ne va costa milioane de euro.
Totul a pornit din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, când s-au pus bazele unui proiect uriaş de management integrat al deşeurilor, aşa numitul SMID, care avea să fie unul dintre cele mai mare proiecte finanţate de UE în judeţul Botoşani, dar şi un proiect care în loc să o rezolve o problemă de mediu a creat altele insurmontabile şi a generat costuri uriaşe.
Depozitul ecologic ridicat la Stăuceni a costat peste 143 de milioane de lei, finanțarea fiind una europeană. Cu toate acestea, depozitul nu a fost dotat și cu o stație de Tratare Mecanico-Biologică (TMB), care ar fi putut rezolva o parte din problemele actuale. Conducerea CJ speră ca această să poată fi achiziționată prin proiectul SMID 2. Dacă nu se va reuși finalizarea acestui proiect în actualul exercițiu financiar, România va pierde bani europeni, iar UE în următorul exercițiu financiar, așa cum a și spus ministrul Mediului, nu va mai da bani pentru deșeuri.