Preţurile măştilor şi ale dezinfectanţilor, în contextul infecţiilor cu coronavirus, au crescut dramatic pe unele site-uri. Teama de coronavirus i-a făcut pe oameni să cumpere masiv astfel de produse care să îi protejeze de o eventuală infectare cu temutul virus Covid 2019.
O cutie cu 50 de măşti medicale costa, în urmă cu o lună, aproximativ 25 de lei în farmacii, iar în aceste zile produsul poate fi găsit online cu aproape 500 de lei.
Protecția Consumatorului și Consiliul Concurenței au declanșat anchete pentru a verifica modul în care au fost scumpite produsele. „În contextul, în care a crescut exponențial cererea de achiziționarea a echipamentelor de protecție ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC ) a demarat, începând de astăzi (n.r. – ieri), o tematică națională de control și supraveghere a pieței cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afișare a prețurilor și a modului de derulare a eventualelor promoții pentru aceste echipamente de protecție”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele botoșănean al ANPC.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat că instituția pe care o conduce investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie medicală. „La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, a precizat el. Potrivit acestuia, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea.
Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).
Pe de altă parte, însă, din farmacii și magazine au început să lipsească și banalele soluții de dezinfectare, precum alcoolul sanitar.