spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTPovestea vorbei - Glosar de religie și civilizație romană - Despre auguri...

Povestea vorbei – Glosar de religie și civilizație romană – Despre auguri și auspicii

Un „augur” (cu pluralul latin „augures”) era un oficial și un preot roman care solicita și interpreta voința zeilor cu privire la o acțiune propusă. Auguri era și o practică din religia romană antică de interpretare a semnelor din zborul observat al păsărilor. Atunci când augurul interpreta aceste semne, considerate prevestiri, , se spunea că „lua auspiciile”. Cuvântul auspicii, însemnând literalmente „cel care privește, observă păsările”, derivă din latineștile „avi”, rădăcina lui „avis” = pasăre și „spex” = observator, din verbul „specere”, a observa. În funcție de zborul păsărilor, auspiciile din partea zeilor puteau fi favorabile (de bun augur) sau nefavorabile (de rău augur).

Naturalistul, istoricul și filosoful Plinius cel Bătrân, mort în urma erupției din anul 79 a vulcanului Vezuviu, atribuie inventarea auspiciilor lui Tiresias, profetul orb din cetatea Tebei al zeului Apollo, celebru pentru previziunile sale și pentru că, pedepsit de Hera, căreia îi ucisese doi șerpi, a fost transformat de către aceasta, pentru șapte ani, într-o femeie. De altfel, Tiresias a fost modelul generic al clarvăzătorului în literatura greco-romană.

Această practică avea deja o mie de ani vechime în Grecia antică, Iliada lui Homer consemnându-l pe clarvăzătorul Calchas, cel care observând zborul păsărilor i-a profețit lui Agamemnon, conducătorul aheilor, că pentru a obține vânt favorabil pentru corăbiile grecilor pregătite să plece pe mare spre Troia Agamemnon trebuia să o sacrifice pe fiica sa, Ifigenia și a o împăca, astfel, pe zeița Artemis, pe care eroul grec o jignise.

Unul dintre cele mai cunoscute auspicii este cel legat de întemeierea Romei. Odată ce fondatorii legendari ai orașului, Romulus și Remus, au ajuns pe Colina Palatină, cei doi s-au certat asupra locului în care trebuia construit orașul. Romulus dorea ca orașul să fie amplasat pe acea colină, în timp ce Remus credea că amplasamentul potrivit era pe Colina Aventină, o poziție strategică și ușor de fortificat. Cei doi au convenit să-și rezolve neînțelegerea testându-și abilitățile ca auguri și prin voința zeilor. Fiecare și-a stabilit un loc pe pământ, separat unul de altul, iar potrivit lui Plutarh, Remus a văzut, din poziția sa, șase vulturi, în timp ce fratele său, Romulus, a observat 12 vulturi, devenind astfel fondatorul orașului și dând numele său acestuia.

Astăzi folosim expresii precum cutare acțiune, întâmplare este „de bun sau de rău augur”, adică a fi favorabilă, prielnică, sau dimpotrivă, respectiv este sau s-a desfășurat sub cele mai bune auspicii, adică a avut finalul dorit, s-a desfășurat în împrejurări extrem de favorabile.

Italienii au o expresie pe care o folosesc destul de des cu prilejul logodnelor, nunților, aniversărilor: „tanti auguri”, însemnând multă fericire, la mulți ani, felicitări!

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

Tiresias arătându-i-se lui Odiseu, pentru a-i prezice viitorul. Acuarelă datând din 1780-1785

Calchas conducând ceremonia de sacrificiu a Ifigeniei, frescă a unei case din orașul Pompei

Colina Palatină, una dintre cele șapte coline ale Romei, considerată nucleul orașului. A fost locul în care, începând cu Augustus, vor fi ridicate palatele imperiale. Vedere dinspre Circus Maximus

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie puternică
11.1 ° C
13.8 °
11.1 °
87 %
0.5kmh
100 %
S
22 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...