Săptămâna trecută, pompierii botoşăneni au avut 188 de misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce a însemnat, în medie, 26 intervenții pe zi. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), s-a acționat pentru stingerea a 27 incendii (19 de vegetație uscată), acordarea primului ajutor calificat pentru un număr de 135 persoane, asigurarea măsurilor de prevenire pe timpul desfășurării unor activități cu public numeros, dar și pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD, precum și în alte situații de urgență (deblocare uși, transport persoane supraponderale, degajare arbori, etc.). Totodată, s-au desfășurat șapte activităţi de recunoaştere în teren și acțiuni de educare preventivă în domeniul situațiilor de urgență. Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/asistate/evacuate preventiv 136 persoane.
27 de incendii într-o singură săptămână
Într-o singură săptămână, pompierii botoșăneni au stins incendii cât într-o lună. În perioada 17 – 23 februarie, pe raza județului Botoșani s-au produs nu mai puțin de 27 de incendii, din care 19 de vegetație uscată. Evenimentele cu foc s-au înregistrat pe raza localităților Todireni, Săveni, Ionășeni (comuna Trușești), Socrujeni (comuna Gorbănești), Strahotin (comuna Dângeni), Botoșani, Flămânzi, Buhăceni (comuna Trușești), Teioasa (orașul Darabani), Bivolari (comuna Dobârceni), Viforeni (comuna Gorbănești), Cătămărăști Deal (comuna Mihai Eminescu), Vorona, Mășcăteni (comuna Albești), Văculești, Tudora, Mănăstirea Doamnei (comuna Curtești), Santa Mare, Copălău, Roma și Burlești (comuna Unțeni). „Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost foc deschis în spații deschise, coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile sau necurățat de funingine, scăpări de gaze combustibile, folosirea intenționată a sursei de aprindere, scurtcircuit electric, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de sistemul de încălzire, jar căzut din sobă și mijloc de încălzire nesupravegheat”, se arată într-un comunicat ISU.
Pagube de zeci de mii de lei
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 251 pompieri militari și voluntari. Valoarea pagubelor a fost estimată la 90.000 de lei. În schimb, pompierii au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproape 2,3 milioane de lei.
„Evenimentele cu foc puteau fi prevenite dacă proprietarii caselor și-ar fi verificat, reparat, izolat termic și curăţat periodic coşurilor de evacuare a fumului. Alte incendii nu s-ar fi produs, dacă ar fi ținut cont de măsurile minime de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor cu sau fără acumulare de căldură și să monteze/amplaseze, în fața ușiței de alimentare a sobei, o tăvă sau o tablă metalică având dimensiunile de 70×50 cm, pentru a proteja pardoseala combustibilă”, se mai arată în comunicatul ISU. În schimb, incendiile de vegetație uscată nu s-ar fi produs dacă, spun pompierii botoșăneni, se respectau regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.