Aleşii locali au aprobat plata cotizaţiilor la organismele asociative din care face parte Municipiul Botoşani. Cotizaţiile pe care le va plăti municipalitatea în acest an totalizează 1.225.400 de lei.
În acest an, Consiliul Municipal Botoşani va plăti 60.080 de lei către Asociaţia Municipiilor din România. AMR este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
Cea mai mare sumă merge către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Botoşani. Această structură va primi 918.000 de lei. „Cotizaţia municipiului este 400.000 lei. Pentru anul acesta au cerut un buget suplimentar pentru proiecte, respectiv 200.000 de lei. Suma de 300.000 de lei reprezintă diferenţa pentru Studiul de Fezabilitate care s-a finalizat pentru şoseaua de centură a municipiului Botoşani prin Curteşti. Anul viitor, municipalitatea va plăti Zonei Metropolitane doar cotizaţia de 400.000 de lei”, a explicat Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului.
Municipalitatea va mai plăti în acest an 63.270 de lei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces”, respectiv 98.000 de lei ADI „Aqua”. ADI „Ecoproces” Botoşani monitorizează proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”. ADI „Aqua” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional.
La Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) primăria va achita o cotizaţie este de 36.050 de lei. GAL „Botoşani pentru viitor” este structura care manageriază implementarea unor proiecte de interes local, finanţarea europeană atrasă fiind de aproximativ şapte milioane de euro.
Tot în capitolul cotizaţii intră şi cei 50.000 de lei pentru Asociaţia „Moldova se dezvoltă”. Asociația „Moldova se dezvoltă” a fost înființată în iulie 2019. Actele legale de înființare a Asociației au fost semnate pe 23 iulie, la Piatra Neamț, de către primarii celor șapte municipii fondatoare: Cătălin Flutur (Botoșani), Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc), Mihai Chirica (Iași), Dragoș Chitic (Piatra Neamț), Lucian Micu (Roman), Ion Lungu (Suceava) și Ilie Boncheș (Vatra Dornei).