Zeci de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani au luat cu asalt în această săptămână Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani. Aceștia au răspuns campaniei de donare în care sunt angrenate mai multe instituții publice.
Aproximativ 60 de angajați din aparatului propriu DGASPC, din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Leorda, Complexul de case de tip familial „Sf. Mina”, Complexul de Apartamente „Cireșarii”, Centrul de Plasament „Prietenia”, Centrul de Amplasament „Sf. Nicolae” Trușești, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate „Speranța” Pomârla, Serviciul de intervenție specializată pentru copil și familie, s-au prezentat în număr mare pentru a dona. Acestora li s-au alăturat și colegii din cadrul Complexelor de Apartamente „Amici”, „Casa Mea”, „Floare de Colț” și din Centrul de Îngrijire și Asistență Dorohoi.
Împreună cu membrii conducerii DGASPC Botoșani a fost prezent și Daniel Hliban, președintele Colegiului Asistenților Sociali, Sucursala Teritorială Botoșani însoțit de Alina Robu, membri în Comisia de Protecția Copilului. „Donarea de sânge este un gest umanitar, un gest de solidaritate față de cei care au nevoie de sânge, un gest benevol și de aceea le mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în această acțiune. Dacă sănătatea ne permite și ne încadrăm în graficul de vârstă acceptat, trebuie să facem acest gest omenesc și de solidaritate pentru semenii noștri care au probleme de sănătate și au nevoie de sânge”, a declarat Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani. Acesta a ajuns la a opta donare de sânge, participând constant la astfel de acțiuni din 2017.
Și angajații DGASPC Botoșani nu sunt la prima acțiune de acest gen, o parte dintre ei fiind donatori permanenți.
Zi liberă pentru donatori
Donatorii primesc şapte bonuri de masă, reducere cu 50% la transportul în comun pe timp de o lună şi o zi liberă. De asemenea, ei beneficiază gratuit de mai multe analize ale sângelui: pentru hepatita B şi C, HIV (SIDA), VDRL (sifilis), HTLV (leucemie), Hemoglobina, stabilirea grupei sanguine şi anticorpii antieritrocitari pentru fetele cu RH negativ.
Donator de sânge poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate şi care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Condițiile pentru a putea dona sânge:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50 de kilograme
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
- să nu fie sub tratament anticoncepţional
- să nu fie după tura de noapte
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- să nu aibă sau să fi avut: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste şase dioptrii) sau cancer