Mâine, 19 februarie, consilierii municipali botoşăneni vor dezbate, în cadrul unei şedinţe ordinare, proiectul de hotărâre vizând bugetul oraşului pe acest an.
Primarul Cătălin Flutur a anunţat că bugetul orașului este construit cu un accent deosebit pus pe dezvoltare, fără a fi afectată partea de funcționare a instituțiilor municipalității.
Proiectul de buget include la capitolul venituri 186.531.130 lei, iar la cheltuieli 197.331.130 lei. În proiectul de buget, pentru Secţiunea Funcţionare sunt alocaţi 175.813.480 lei. reprezentând 89,1% din total buget. La Secţiunea Dezvoltare suma alocată este de 21.517.650 lei (10,9% din total buget). Veniturile din secțiunea de funcționare sunt cu 22,14% mai mari decât în 2019, iar cele din secțiunea dezvoltare a bugetului pe acest an au cunoscut o creștere spectaculoasă, fiind cu 502,47% mai mari decât anul trecut.
Sunt alocate sume substanțiale pentru proiecte privind modernizarea străzilor din municipiu, transportul în comun, școlile și grădinițele, spitalele, siguranța cetățeanului, sportul și cultura. Pe total, bugetul municipiului pe acest an include peste 400 de poziții bugetare, cuprinzând investiții distincte.
„Componenta de dezvoltare a bugetului municipiului asigură continuitatea programelor cu finanțare europeană derulate prin POIM, POR, GAL, acoperind partea de cofinanțare ce revine municipiului nostru în toate aceste proiecte. Proiectele transfrontaliere cu finanțare europeană, la care municipiul Botoșani este, la această dată, cel mai performant din România, este de asemeni acoperit în bugetul pe acest an întocmit de primarul Cătălin Flutur.
Majorarea consistentă a bugetului de dezvoltare din acest an se datorează atenției de care s-a bucurat municipiul Botoșani din partea Guvernului României după data de 4 noiembrie, când la Palatul Victoria a fost instalat cabinetul PNL condus de Ludovic Orban. Un singur exemplu, edificator privind suportul real acordat Botoșaniului de miniștrii liberali, este cel al acordării, la finalul anului trecut, a unei sume de peste 6 milioane de lei pentru subvenția la căldură acordată populației”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Potrivit edilului, construcția bugetară din acest an a ținut cont de toate sesizările venite pe parcursul întregului an 2019 de la cetățeni, asociații de proprietari, ONG-uri, entități reprezentând societatea civilă, asociații și cluburi culturale sau sportive, ca și de cele preluate din mass-media locală.
Primarul Cătălin Flutur își manifestă speranța că gradul de responsabilitate al majorității PSD din consiliul municipal a crescut față de anii trecuți, astfel încât amendamentele menite în fapt să saboteze inițiativele sale de dezvoltare a orașului să nu mai poată fi susținute la vot.
De departe, cele mai aşteptate şi solicitate lucrări sunt cele de pe străzi. La acest capitol planurile municipalităţii sunt următoarele:
1.Reabilitare şi modernizare Drumul Tătarilor (Reactualizare documentaţie tehnică şi execuţie)
- Reabilitare şi modernizare str. Crinilor
- Imbunătăţire infrastructură rutieră Cartier Impărat Traian – include str. Vălcelei, str. Izvoarelor, str. Zimbrului (GAL 5.1)
- Reabilitare şi modernizare str. Iuliu Maniu
- Reabilitare şi modernizare str. Popăuti
- Reabilitare şi modernizare str. IL Caragiale
- Reabilitare şi modernizare str. Gh. Hasnaş
- Reabilitare şi modernizare str. Hatman Arbore – tronson neasfaltat (proiectare şi execuţie)
- Reabilitare şi modernizare str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni)
- Semaforizare inteligentă a trecerilor de pietoni situată în Calea Naţională zona BRD şi b-dul M. Eminescu zona monument parc
- Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local de călători cu tramvaiul – Reabilitare cale rulare traseu 101 (POR 4.1)
- Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local de călători cu tramvaiul – Reabilitare cale rulare traseu 102 (POR 4.1)
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Crinilor
- Documentaţie tehnică îmbunătăţire infrastructură rutieră Cartier Impărat Traian (GAL5.1) – str Vâlcelei, str. Izvoarelor, str. Zimbrului
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Alexandru cel Bun
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Iuliu Maniu
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Popăuţi
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. IL Caragiale
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Gh. Hasnaş
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni)
- Documentaţie tehnică Reabilitare, amenajare şi modernizare Piaţa Revolutiei, municipiul Botoşani – parcare subterană, amenajare piaţă pietonală, peisagistic şi relaţie directă cu Pietonalul Unirii şi Pietonal bancar, trecere str. Cuza Vodă, în subteran şi accesul în parcaj
- Documentaţie tehnică Reabilitare şi modernizare str. Poşta Veche
- Studiu de fezabilitate Amenajare cvartal str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu
- Proiectare modernizare alei accese auto şi pietonale cvartal locuinţe cuprins între str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu
- Documentaţie tehnică Reabilitare și modernizare str. Mărăști, str. Muncel, str. Vârnav, str. Octav Onicescu, str. Prieteniei
- Studiu de fezabilitate în vederea amenăjarii parcărilor etajate supraterane şi subterane pe raza Municipiului Botoşani
- Achiziţie cu montaj şi racorduri aferente Stâlp retractabil automat Centru vechi
- Documentaţie tehnică amenajare locuri de parcare Casa Cărţii
- Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea transportului public local de călători cu tramvaiul – Achiziţie material rulant (POR 4.1)