Proiectul vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” a intrat într-o nouă etapă. Pe 12 februarie, municipalitatea botoşăneană a postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul vizând atribuirea Contractului care vizează Servicii de proiectare pentru revizuire şi actualizare proiect 2088/2017 şi Asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu”, rest de executat. Data limită pentru depunerea ofertelor este 16 martie, ora 15.00. Valoarea estimată a acestui contract este de 301.470,66 lei.
Cătălin Flutur, primarul municipiului, a explicat că va fi desemnată o firmă care să stabilească valoarea lucrărilor care mai sunt de executat la Teatrul „Mihai Eminescu”. Potrivit edilului, municipalitatea va face demersuri pentru obţinerea unei finanţări europene care să permită dotarea teatrului, cu tot ce înseamnă loje, scaune, aparatură. „Ştiu că dacă aplicăm nu avem nici un motiv să nu câştigăm pentru că ne încadrăm şi scriem bine proiectele şi atunci nu mai avem o presiune cu banii de care dispunem, cum să-i împărţim”, a mai spus primarul.
Potrivit acestuia, lucrările de consolidare au fost finalizate. După ce proiectul va fi revizuit, va urma o nouă licitaţie pentru desemnarea constructorului care să continue şi să finalizeze lucrările la teatru.
Pentru reabilitarea şi modernizarea teatrului, primăria are la dispoziţie cinci milioane de euro, bani atraşi în actualul exerciţiu financiar european. Valoarea totală a investiţiei la teatru este de 23.944.057 de lei, respectiv 5.136.556 de euro. Costurile suplimentare vor fi acoperite de la bugetul local.
Aceasta este a doua finanţare europeană obţinută pentru reabilitarea teatrului. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, consolidarea va fi urmată de lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
În exerciţiul financiar european 2007 – 2013, primăria a obţinut cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, după ce s-a constatat că sunt necesare intervenţii suplimentare pe partea de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, când investiţia trebuia finalizată, aceasta era la un stadiu de doar 20%.