În judeţul Botoșani sunt aproximativ 57.000 de contracte de muncă, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Totodată, în arhivele instituției există peste 10.000 de cărți de muncă emise până în 2010, care nu au fost încă ridicate de către angajați.
„Avem 10.441 carnete de muncă gata să fie ridicate de titularii care nu au făcut-o până acum. Credem că majoritatea aparțin botoșănenilor plecați la muncă în străinătate, pe care nu i-a mai interesat acest lucru. Anul trecut am încercat să luăm legătura cu o parte dintre titulari, să-i invităm la sediul ITM să-și ridice carnetele de muncă. Dintr-un eșantion de o sută de persoane cărora le-am trimis scrisori acasă, doar două s-au prezentat”, a declarat Dan Moldovanu, inspector şef-adjunct al ITM, cel care asigură cu titlu de interimat conducerea instituției.
La rândul său, Dana Lozneanu, inspectorul şef-adjunct al ITM pe relații de muncă, susține că mulți dintre posesorii de carnete muncă neridicate vor veni să și le revendice atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare. „Vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente: carnetul de muncă, pentru activitatea desfăşurată până la 31 decembrie 2010 și după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și/sau ITM după Revisal. Dacă sunt botoșăneni care nu au carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să se intereseze despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”, a declarat Dana Lozneanu. De asemenea, în cazul în care o persoană nu posedă carnet de muncă, vechimea acumulată până la data de 31 decembrie 2010 se poate reconstitui, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.
Pe de altă parte, reprezentanții ITM încearcă acum să-i identifice pe titularii carnetelor de muncă neridicate. Ei încearcă să coreleze datele din carnetele de muncă, să le confrunte, cu cele din Revisal. Atunci când se vor mai găsi persoane care lucrează pentru angajatori de pe raza județului, aceștia vor fi contactate pentru a le fi înmânate documentele. În cazuri în care se vor identifica adresele posesorilor se va duce o corespondență cu autoritățile locale pentru a se lua contact cu aceștia. „Până la sfârșitul lunii martie vom avea o imagine completă a situației și vom vedea ce măsuri putem lua”, a conchis Dan Moldovanu, adăugând că situația nu este singulară în Botoșani, ci se multiplică cu numărul județelor țării, fiind gravă acolo unde și migrația este mai pronunțată.