marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicMăsuri de finanțare europeană trecute de la AFIR la APIA

Măsuri de finanțare europeană trecute de la AFIR la APIA

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a delegat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o serie de măsuri de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, cu scopul crește gradul de absorbție a fondurilor europene aferente acestora. Astfel, pe baza cererii unice, agricultorii botoșăneni pot obține fonduri nerambursabile. Este vorba de cei care dețin pajiști și pășuni, în momentul de față la Botoșani fiind 27 de beneficiari, de cei care practică o agricultură ecologică – 90 beneficiari și cei care se confruntă cu constrângeri naturale. Este vorba de deținători de terenuri agricole din zona montană. Potrivit Zvetlanei Durnea, la 18 botoșăneni ar beneficia de această ultimă măsură de sprijin.

De asemenea, prin PNDR se pot depune încă cereri, până mâine inclusiv, cereri de subvenție pentru crescătorii de păsări. „Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri”, preciza într-un comunicat recent al APIA semnat de directorul interimar al agenției locale, Bogdan Cîmpanu. Pe această măsură, la Botoșani ar fi șapte beneficiari.

Bani europeni pot fi accesați și pentru întreținerea și refacerea pădurilor, iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Cu toate acestea, pentru crearea unor suprafețe noi de pădure sau a unor perdele forestiere au aplicat doar trei botoșăneni, în timp ce o singură beneficiar este în plată pentru angajamentele de întreținere a pădurilor.

Cum banii europeni nu sunt atrași, iar exercițiul financiar se apropie de sfârșit conducerea centrală a APIA a început să meargă prin țară pentru a-i convinge pe agricultori și silvicultori să depună proiecte de finanțare. Recent, directorul APIA, Adrian Pintea, s-a întâlnit cu fermierii din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui la Gura Humorului. „Suntem bucuroși să regăsim și în nordul țării, în rândul fermierilor din Moldova și Bucovina, același interes real pentru campania de informare pe care o derulăm exclusiv pentru beneficiarii măsurilor delegate pe care le gestionăm din PNDR 2014-2020”, a declarat directorul APIA.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...