Cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2020 un sprijin financiar de 14.248,8 lei/hectar (maximum 3.000 euro/hectar) prin schema de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi. Resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşesc 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro.
„Chiar din primul an de program s-a văzut un interes atât la nivelul judeţului Botoşani, cât şi la nivel naţional. Am monitorizat situaţia pe toată durata înscrierii să vedem cu ne poziţionăm la nivel naţional şi era şi normal ca să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori. La nivel naţional, am fost anul trecut pe locul 2, cu 40 de solicitări, după Teleorman, unde au fost depuse 46 de solicitări. Cele mai multe cereri au venit de la Copălău, pentru că este o zonă cu potenţial pentru această cultură”, a declarat Cristian Delibaş, directorul executiv a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Botoșani. Oficialul speră ca în acest an să crească atât numărul de producători, cât și suprafața înscrisă în program.
Anul trecut, cea mai mare sumă încasată de un agricultor botoșănean a fost de 15.000 de euro.
Condițiile impuse de program
Cei care vor să beneficieze de aceste ajutoare de minimis pentru cultura de usturoi trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi, să valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării cu află suprafeţele cultivate cu usturoi şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.
Valorificarea producţiei de usturoi se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură până pe 27 noiembrie.
Județul Botoșani, printre cele cu cei mai mulți producători
În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017. Suprafaţa cultivată cu usturoi în 2017 a fost de 9.974 hectare, de pe care s-a obţinut o producţie de 55.673 tone. Comparativ cu 2010, în 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11.500 tone. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş. În urma analizei datelor comunicate de direcţiile pentru agricultură judeţene a rezultat o suprafaţă medie a exploataţiei de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploataţiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0,004 ha şi un ha.
La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.
În 2017, România a importat 6.095,26 tone usturoi. Având în vedere consumul de usturoi de 43.603 tone/an se constată un deficit de usturoi de 14.435 tone.