La iniţiativa viceprimarului Cosmin Andrei, municipalitatea botoşăneană a achiziţionat trei camere de supraveghere video care au fost amplasate în platformele pentru colectarea deşeurilor menajere. Imaginile sunt transmise în timp real la dispeceratul monitorizat de poliţiştii locali, care pot lua măsuri cu persoanele care abandonează deşeurile la întâmplare.
„Pentru început, am gândit acest sistem cu trei camere de supraveghere pe care le-am amplasat la platformele de colectare a deșeurilor unde sunt probleme, respectiv Parcul Tineretului, Piața Viilor și în spatele restaurantului Tex”, a declarat Cosmin Andrei.
În baza imaginilor, poliţiştii locali îi vor sancţiona pe botoşănenii care şi-au făcut un obicei din a abandona deşeurile pe domeniul public.
„Am majorat sancțiunile de patru ori. Amenda maximă este de 400 de lei pentru cetățenii care depozitează deşeurile în alte locuri decât cele special amenajate. Iar Urban Serv poate acționa în consecință în funcție de situația pe care o observă în timp real”, a explicat viceprimarul.
Acest sistem de supraveghere a costat 26.000 de lei cu tot cu montarea celor trei camere. Aceste camere sunt autonome, funcționează cu energie solară, comunică prin rețele 4G și pot fi reamplasate în alte locuri, în funcție de zonele unde sunt cele mai mari probleme.
Viceprimarul ia în calcul suplimentarea numărului camerelor de supraveghere video. „Pentru că suntem în perioada în care dezbatem și aprobăm bugetul local pentru anul 2020, analizez extinderea acestui sistem de supraveghere prin achiziția altor camere pe care să le montăm fără a le muta pe acestea, în alte zone unde sunt depozitate deșeuri necontrolate, la marginea oraşului, sau, spre exemplu, pe strada Bucovina, acolo unde coşurile stradale sunt folosite într-un mod necorespunzător, dar şi la alte platforme unde sunt probleme”, a mai spus Cosmin Andrei.
Viceprimarul consideră că acest sistem este un instrument util la îndemâna poliţiştilor locali, autorităţilor locale, cât şi la îndemâna reprezentanţilor Urban Serv, care pot modifica în consecinţă programul de colectare, în aşa fel încât să nu mai existe platforme cu containere goale, dar cu mormane de deşeuri în mijlocul platformei. Totodată, pot fi identificate şi maşinile care aduc deşeuri din alte localităţi, sau maşini ale societăţilor care nu plătesc taxa de salubrizare. „Avem în jur de o sută de platforme de colectare a deşeurilor. Cred că ar fi nepotrivit să punem camere de supraveghere video la toate aceste platforme. Mai degrabă putem reloca aceste camere. Scopul nu este să dăm amenzi, să aplicăm sancţiuni. Scopul este să modificăm comportamente, ca să avem o depozitare controlată a deşeurilor şi un spirit civic aşa cum ni-l dorim”, a concluzionat Cosmin Andrei.