Botoşănenii aşteptau cu interes desemnarea unui constructor care să repună în valoare Biserica „Sfântul Gheorghe” prin lucrări de reabilitare. Din păcate, acest monument emblematic pentru istoria oraşului va mai rămâne mult timp încorsetat de schelele puse în anul 2004. Şi asta pentru că a fost anulată şi a patra licitaţie organizată de municipalitate.
„Cei doi operatori nu îndeplinesc cerinţele caietului de sarcini. Astăzi (luni – n.r.) le-am comunicat decizia noastră. În termen de cinci zile de la primirea comunicării, pot fi formulate eventuale contestaţii. După aceea, totul va depinde de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, a explicat un oficial din Primăria Botoşani.
Această veste l-a mâhnit pe preotul paroh Dumitru Mateciuc. „Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei, când am aflat. Mi se pare ceva ciudat, eu am crezut că e la București, așa mi se transmisese, că la partea economică verifică cei de la București. Dar cei care au respins au fost exact ai noștri, comisia de licitație. Eu știu ce motive au avut, au ei o justificare, eu nu cred că nu au vreo justificare”, a spus Dumitru Mateciuc. El speră ca firmele să conteste decizia comisiei, iar lucrurile să se clarifice în favoarea investiţiei, la nivelul CNSC, pentru ca municipalitatea să nu fie nevoită să organizeze o nouă procedură. O nouă licitaţie ar însemna o altă perioadă în care nu se va lucra nimic la biserică. „A fost o vreme atât de blândă, se putea lucra, se termina până acum. Iar amânare, nici eu nu știu ce să mai zic”, a concluzionat preotul paroh.
Primarul Cătălin Flutur era încrezător că această licitaţie se va încheia cu desemnarea unui câştigător. „Suntem la evaluarea finală. Biserica <Sfântul Gheorghe> a fost unul dintre obiectivele alese de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice. Este o licitaţie sub monitorizare naţională. Astfel, orice procedură, orice etapă o comunicăm ANAP, iar această instituţie o verifică. Azi verificam noi, când terminam, trimiteam la ANAP şi primeam de la ei viza că e ok. Acum s-a făcut şi verificarea ofertei tehnice, urmând să se deschidă oferta financiară”, declara primarul la finele anului trecut.
La această licitaţie au depus oferte LDC Trust Construcţii MV Botoşani şi Restaco Suceava. LDC Trust Construcţii aparţine omului de afaceri Victor Mihalachi. Restaco Suceava a mai câştigat în Botoşani contractul de reabilitare a Casei Sofian.
Contractul de finanţare a fost semnat pe 12 februarie 2018 de către primarul Cătălin Flutur şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ. Proiectul „Reabilitare şi dezvoltare turistică a monumentului istoric Ansamblul «Bisericii Sfântul Gheorghe»” va fi realizat cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.
Valoarea contractului vizând reabilitarea şi modernizarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost diferită la fiecare licitaţie. Astfel, la prima licitaţie, din iunie 2018, valoarea a fost de 5,192 milioane de lei, la a doua, din noiembrie 2018, a scăzut la 5,056 milioane de lei, pentru ca la a treia încercare, în martie 2019, să ajungă la 6,039 milioane de lei. La a patra licitaţie, s-a ajuns la o valoare de 7.258.052 lei. De pe panoul afişat lângă biserică botoşănenii pot afla că data finalizării proiectului este 11 februarie 2021. Este însă puţin probabil ca acest termen să fie respectat, în condiţiile în care nici măcar nu a fost desemnată firma care să execute lucrările.
La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, sunt programate lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551.