spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTDe la an la an scade numărul bobocilor de clasa a IX-a

De la an la an scade numărul bobocilor de clasa a IX-a

Numărul bobocilor de clasa a IX-a scade de la an la an. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt 160 de clase de învăţământ liceal şi profesional, pentru anul şcolar viitor sunt propuse 158 de clase. „Acum avem la liceu 108 clase şi am propus 104 pentru anul şcolar viitor. La învăţământul profesional avem 52 de clase şi am propus 54 de clase”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

Potrivit oficialului, nu se poate spune cu exactitate câţi dintre copiii din clasa a VIII-a din acest an se vor regăsi în toamnă în clase de liceu sau învăţământ profesional.

„În toamna anului trecut am realizat în totalitate planul la învăţământul liceal, iar la învăţământul profesional ne-am propus 55 de clase şi am făcut 52. Am avut 120 absolvenţi de gimnaziu care nu se mai regăseau în învăţământul liceal sau profesional. Am făcut demersuri pentru a-i readuce la şcoală, însă am avut sorţi de izbândă  cu 30 dintre ei. Ceilalţi erau deja plecaţi cu părinţii în străinătate”, a explicat oficialul.

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor arată declinul demografic din sistemul educaţional. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt în sistem 2.406 grupe şi clase, totalizând 46.204 preşcolari şi elevi, pentru anul şcolar viitor vor fi 2.330 grupe şi clase, cu un număr de 45.588 preşcolari şi elevi. Practic, în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, numărul claselor va fi mai mic cu 76, însumând 616 copii. „Pe total judeţ, pierdem 1.400 – 1.500 de copii de la o generaţie la alta. Măsura comasării sau reducerii numărului de clase este contestată, însă, de la an la an avem un număr redus de clase pentru că nu mai sunt copii”, a mai afirmat Gabriel Hârtie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
18.8 °
17.8 °
61 %
0.5kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...