spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTPatriarhul Teoctist, Luceafărul ortodoxiei româneşti, a fost omagiat în comuna natală

Patriarhul Teoctist, Luceafărul ortodoxiei româneşti, a fost omagiat în comuna natală

Patriarhul Teoctist a fost omagiat astăzi în comuna natală, Stăuceni. 7 februarie reprezintă o sărbătoare pentru această comunitate botoşăneană deoarece este ziua în care s-a născut cel mai de seamă fiu al comunei. Manifestările dedicate Patriarhului Teoctist, la 105 ani de la naşterea acestuia, au început la Biserica din satul Victoria, ctitorie a celui care a fost al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. A urmat o slujbă de pomenire la Casa Memorială aflată în satul Tocileni. “În calendarul cultural al comunei Stăuceni este cuprinsă omagierea celui mai de seamă fiu al comunei care este şi unul din cei mai de seamă fii ai Botoşaniului. Alături de Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, îşi are locul şi Patriarhul Teoctist, fiind considerat un Luceafăr al ortodoxiei româneşti. În fiecare an, noi, locuitorii comunei Stăuceni, omagiem naşterea celui mai de seamă fiu al comunei”, a declarat Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915 în satul Tocileni, fiind al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. De-a lungul timpului, cel alintat de măicuţa care i-a dat viaţă „Toderiţă al mamei”,  a fost monah, exarh, arhiereu, rector, arhiepiscop, mitropolit și apoi Patriarh, însă, în toate funcțiile pe care le-a împlinit, a purtat cu sine moștenirea credinței primite de acasă, de la mama și de la tata.

„Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios şi harnic. A păstorit în vreme de oprelişti comuniste, dar şi de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe şi jertfelnicie, multă înţelepciune şi luptă duhovnicească”, afirma Părintele Patriarh Daniel despre predecesorul său.

În perioada 7 – 9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice pe 30 iulie 2007.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.9 ° C
8.9 °
8.9 °
92 %
0.9kmh
89 %
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °
J
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...