spot_img
joi, aprilie 17, 2025
AcasăLocal BTMaestrul Sabin Păutza revine la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani

Maestrul Sabin Păutza revine la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani

Filarmonica Botoşani a repetat în această săptămână sub bagheta maestrului Sabin Păutza şi promite un concert de zile mari vineri seară, de la ora 18:30. Maestrul dirijor vine de fiecare dată cu plăcere la Botoşani, pentru că aici are posibilitatea de a retrăi momente frumoase ale tinereţii, când a fost profesor universitar la Iaşi.

Alături de instrumentiştii botoșăneni și maestrul Păutza, vor cânta ca soliști violoniștii Florin Ionescu-Galați și Robert Ursache. Din program vor face parte lucrări de referință a muzicii internaționale: Romanian Medley (Sabin Păutza), Concertul pentru două viori şi orchestră, în re minor (Johann Sebastian Bach) și Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56, „Scoţiana” (Felix Mendelssohn Bartholdy).

Sabin Păutza a compus mai multe lucrări clasice de referinţă, iar acum trei ani a primit din partea ambasadorului Belgiei un manuscris al unei opere pierdute a lui George Enescu, „Strigoii”, care a ajuns în proprietatea statului belgian, pentru a-l orchestra. Acesta a fost înregistrată recent de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub bagheta dirijorului român, Gabriel Bebeşlea.

Născut în localitatea Cîlnic, lângă Reşiţa, la 8 februarie 1943, Sabin Păutza a obţinut pe parcursul carierei numeroase distincţii, precum Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru „Ofranda Copiilor Lumii”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru Cvartetul de Coarde nr. 3, Marele Premiu al Televiziunii Române pentru piesa de muzică uşoară „Un brad bătrân” pe versurile lui Nicolae Iorga, Premiul Internaţional de Compoziţie din Salt Lake City pentru „Cinci piese pentru orchestră” şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr” pentru lucrarea „Chimes”.

Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în 2005 Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
44 %
7.7kmh
63 %
J
24 °
vin
21 °
S
14 °
D
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a reparat, iar acum se așteaptă să se strice din nou. Altfel nu se explică.

EDITORIAL

Aproape că nu e zi în care să nu apară în presă relatări despre românași de-ai noștri care s-au pricopsit cu dosare penale –...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...