Biletele de tratament şi odihnă pentru pensionari au intrat în vizorul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care consideră că faptul că rămân foarte multe bilete nevalorificate s-ar datora unui management defectuos sau procedurilor legale. „Biletele de tratament şi odihnă pentru pensionari chiar trebuie repartizate mai eficient. Cererea pare mare (sunt influenţată, recunosc, şi de numărul mare de mesaje pe acest subiect) şi totuşi rămân nedistribuite circa 15.000 de bilete pe an. 15.000 de pensionari ar putea să îşi trateze afecţiunile şi să beneficieze de aceste oportunităţi gândite special pentru ei şi pentru nevoile lor. Voi analiza în profunzime în următoarea perioadă de ce se întâmplă ca biletele să nu fie folosite, în ce măsură se întâmplă din cauza unui management defectuos sau a procedurilor greoaie. Urmează măsuri de simplificare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit datelor prezentate de aceasta, în 2019 au fost contractate 179.446 bilete de tratament şi odihnă pentru a fi acordate gratuit pensionarilor. 167.169 au plecat spre distribuire şi numai 165.562 au fost ridicate efectiv. „Nu toţi le şi folosesc, chiar dacă urmează tot procesul şi au răbdarea necesară de a trece pe la toate cozile. 1.200 nu au fost prezentate la unitatea turistică de tratament. În sistem este şi Casa de Pensii dar sunt şi parteneri contractaţi. Statul are şi companie în domeniu: Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă cu 13 spaţii balneare, restaurante şi baze de tratament balnear”, precizează Violeta Alexandru.
La nivelul județului Botoșani, anul trecut, au fost alocate 3.148 de bilete, cu 83 mai puține decât în 2018. Cu toate acestea, 269 de bilete nu au fost valorificate din mai multe motive. Unul dintre cele mai importante motive a fost faptul că mulți dintre pensionari nu au dorit să meargă în seriile de primăvară și spre sfârșitul toamnei.
Diferenţa dintre biletele primite şi valorificate provine în cele mai multe cazuri refuzului pensionarilor de a merge la tratamente în primele serii, ei preferând lunile de vară şi bazele care nu fac parte din rândul celor aflate în proprietatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Nu se prea împacă solicitările tot mai mari de bilete ale pensionarilor cu faptul că avem bilete nevalorificate, în special în extrasezon. Mulți pensionari confundă acest tratament cu vacanța sau cu un concediu în sine și își doresc foarte mult să meargă vara, în cele trei luni. La noi sezonul începe în luna martie și continuă până în luna decembrie, deci avem atâtea luni pe an în care pensionarii pot beneficia de tratament. Sunt bilete de tratament, nu bilete de vacanță”, declara Cristina Anton, directorul Casei Județene de Pensie.