spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTStop cardiac suferit pe holul spitalului

Stop cardiac suferit pe holul spitalului

Un bărbat venit la Urgenţe cu soţia lui poate spune că s-a mai născut o dată, având norocul de a se afla în locul potrivit, chiar dacă momentul ar fi putut să îi fie unul fatal.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Totul s-a petrecut duminică la amiază, în sala de aşteptare a Unităţii de Primiri Urgenţe. Bărbatul, de 62 de ani, şi-a însoţit soţia, de aceeaşi vârstă, care acuza dureri în piept şi a decis să vină la Urgenţe, mai ales că avea în istoric un infarct cu stop cardiac resuscitat.

Femeia a fost luată în cabinetul de consultaţii la Urgenţe medicale, iar soţul ei a rămas pe hol. La un moment dat, acestuia i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit inconştient pe podeaua sălii de aşteptare, sub ochii celorlalţi pacienţi şi rude. Unul din pacienţi a alertat personalul din camera de consultaţii, imediat mai mulţi asistenţi şi infirmieri sărind în ajutorul celui inconştient şi transportându-l înăuntru pe braţe.

Unul din pacienţii care se afla pe unul din paturi a fost imediat ridicat şi aşezat bărbatul leşinat. În timp ce un asistent i-a scos hainele pentru a-i elibera pieptul, un altul i-a montat aparatul de defibrilare şi monitorizare a funcţiilor vitale, iar un alt asistent a început să îl ventileze artifical. În câteva secunde aparatul de monitorizare a arătat că bărbatul suferise o fibrilaţie ventriculară şi era în stop cardiac. Imediat i-a fost dat un şoc electric, pentru ca inima să îşi reia ritmul şi i s-a făcut masaj cardiac.

Intervenţia cadrelor medicale a fost atât de rapidă, încât nici nu a mai fost nevoie ca acesta să fie sedat şi intubat, după aproape 15 minute bărbatul revenindu-şi şi fiind conştient.

În agitaţia cadrelor medicale, acesta a fost pus în Urgenţe la un pat distanţă de soția sa, care era și ea investigată.

Cadrele medicale au tras însă perdelele pentru a păstra intimitatea pacientului şi pentru ca soţia lui să nu se alarmeze şi să îşi înrăutăţească starea. „De altfel, aceasta a recunoscut la un moment dat cămaşa soţului ei şi le-a spus asistentelor amuzată că aşa model are şi soţul, care era pe hol”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Ulterior, când bărbatul îşi revenise, femeia a aflat că era chiar soţul ei, care era resuscitat la doar câţiva paşi distanţă de ea. Bărbatul a fost apoi internat pe secţia de cardiologie, în stare stabilă, iar soţia sa pe o secţie medicală, ea fiind în afara oricărui pericol.

Echipa de resuscitare a fost condusă de medicul Monica Delia Adăscăliţei, care a lucrat cu asistenţii Cristina Dumitriu, Nicoleta Ţăranu şi Andrei Gavril.

Fibrilația ventriculară reprezintă o tulburare foarte gravă a ritmului normal al inimii (care pune adesea probleme vitale).

Boala se caracterizează prin absența coordonării contracției fibrelor miocardice ventriculare. În fibrilația ventriculară miocardul nu se mișcă uniform (într-o mișcare unică care să imprime coloanei de sânge direcție și viteză) ci mai degrabă tremură. Dacă această tulburare de ritm (aritmie) se menține mai mult de câteva minute, pacientul poate muri deoarece circulația sangvină devine incapabilă să asigure nevoile de oxigen ale organismului.

Specialiștii descriu această tulburare ca o activitate segmentată, haotică și asincronă a inimii. Fibrilația ventriculară este o urgență medicală și trebuie tratată cât mai repede și corect.

Tratarea fibrilației ventriculare constă în conversia electrică a ritmului ventricular prin aplicarea de șocuri electrice cu defibrilatorul extern. Tratamentul este continuat la camera de gardă a spitalului.

Șocul electric este menit să inducă o activitate electrică în cord care să stimuleze apoi inima să își reia singură funcția și să uniformizeze contracția musculară. Defibrilarea eficientă (care să permită cordului să își reintre în funcție) depinde de doi factori importanți:
– timpul scurs între debutul fibrilatiei ventriculare și instalarea defibrilarii;
– starea metabolică a miocardului și rezerva funcțională a inimii;

Rata de succes a defibrilării scade cu 5- 10% cu fiecare minut scurs de la declanșarea fibrilatiei ventriculare, iar eficiența ei poate fi prezisă în funcție de aspectul traseului EKG.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...