Alertă de pestă porcină africană în sudul județului. După ce timp de un an pesta porcină africană a dat mari bătăi de cap autorităților din nordul și estul județului, virusul amenință acum două comune limitrofe județului Iași, Călărași și Santa Mare. Acestea au fost introduse în zona de protecție și supraveghere după ce a apărut un nou focar de pestă porcină în fondul cinegetic de la Bivolari, aflat la limita dintre cele două județe. În ultima perioadă, județul Iași a avut mai multe cazuri de pestă porcină africană atât la domestic, cât și la mistreț. Presa locală din județul vecin vorbește de 10 focare confirmate.
Și în județul Botoșani criza pestei porcine africane este departe de a se stinge. În urmă cu 10 zile, în Pădurea Ibănești au fost vânați trei mistreți, dintre care unul a fost depistat pozitiv. În aceste condiții,toate cele trei animale au fost eliminate pentru a nu se răspândi virusul. Din păcate, perioada de supraveghere pentru virusul pestei porcine în acea zonă s-a extins cu doi ani.
La sfârșitul lunii octombrie au fost închise 12 focare de pestă porcină africană la domestic din comunele Vlăsinești și Hănești. Pesta porcină a evoluat în 19 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 21 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei aproximativ o sută de mistreți, iar mai mulți dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit și vânat mai mult de jumătate dintre mistreți morți de pestă. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu peste un sfert din efectivele decimate de molimă. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.