Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a realizat Albumul de pictură cu lucrările artistului plastic Marcel Alexa, album intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”. Pe 1 februarie, începând cu ora 13.00, instituţia va găzdui lansarea albumului şi deschiderea expoziţiei „Fereastra spre amintiri”.
„Instituția noastră a optat pentru această editare deoarece legătura artistului cu universul patriarhal este una de lungă durată și în același timp, trainică, dânsul petrecându-și copilăria alături de bunici în mediul rural și având posibilitatea să îndrăgească elemente ale culturii materiale și spirituale populare, exemplificate în multe dintre lucrări. Din acest motiv, albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată”, se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea CJCPCT.
Tot aici se precizează că albumul este realizat în condiţii grafice excelente, asigurate de specialistul Dragoș Lespezeanu. Albumul s-a bucurat de aprecierile criticului de artă Felicia Acsinte din Iași, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Iași.
Tematica etnografică abordată de artist a fost prezentată cu multe detalii de către etnograful instituției Margareta Mihalache, iar tematica legată de Botoșanii de altădată a beneficiat de o excelentă descriere din partea istoricului Gheorghe Median. Tot în album se regăsesc aprecierile regretatului profesor Aurel Dorcu, cu privire la florilegiul pictat de Marcel Alexa.
„Interesul artistului pentru interiorul țărănesc este unul vizibil, fiind preocupat de tipul de locuință simplu, care se structurează pe cele patru colțuri ale casei, și pe tipul de locuință dezvoltat, mai apar și frânturi cu așa-zisele colțuri dragi sufletului sau cu trimitere spre anumite credințe bine împământenite și păstrate. Natura statică se bucură în zugrăvirea propriu-zisă de veridicitatea bine susținută din punct de vedere cromatic. Parcurgând prezentarea istoricului Gheorghe Median, este lăudabil că domnia sa amintește de albumul lui Marcel Olinescu și Aurel Gheorghiu <Botoșanii care se duc>. În acest sens, Gheorghe Median afirmă că Marcel Alexa a intuit această degringoladă a vechilor forme de arhitectură orășenească, foarte prețioase de altminteri, și de aceea le-a și zugrăvit”, se mai arată în comunicatul de presă.
Marcel Alexa s-a născut în Botoșani și este absolvent al Școlii Populare de Arte, promoția 1992, profesor Victor Hreniuc. De-a lungul timpului, a avut expoziții anuale de grup, dar și personale la Galeriile de Artă „Luceafărul”, care au aparținut Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, Memorialul Ipotești, galeriile din Suceava, Timișoara, dar și la expozițiile internaționale din Anglia și Franța.