Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea lui Ady Hobjilă, vicepreşedinte USR Botoşani, cu 10.000 de lei pentru afirmaţii discriminatorii la adresa romilor.
Potrivit unui comunicat al CNCD, cele afirmate de Hobjilă reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (n.r. – șase voturi).
„Contează că avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul, oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi, să îl punem la punct”, preciza Ady Hobjilă, la sfârșitul anului trecut. Acesta a fost completat de președintele județean Andrei Drancă și președintele organizației municipale Marcel Ghiorghiță, care au susținut că Centrul Vechi ar trebui pus în valoare așa cum se întâmplă în toate marile orașe care se bucură de existența unor astfel de clădiri.
La câteva zile distanță, organizația județeană a USR a revenit cu un comunicat de presă în care explica viziunea în privința revitalizării Centrului Vechi și își cerea „scuze comunităţii rome pentru comunicarea defectuoasă a colegului nostru Ady Hobjilă”.
După aflarea sentinței CNCD, Ady Hobjilă a declarat că nu se aştepta la o sancţiune aşa drastică. „În primul rând, vreau să menţionez şi să fie foarte clar pentru toată lumea că afirmaţiile mele nu au făcut referire la o etnie, ca la un întreg, ci au făcut referire strict la toți locuitorii din Centrul Vechi, proprietari şi chiriaşi ai unor apartamente la etajele clădirilor istorice. Nu a fost niciodată vreun gând de discriminare, ci doar o mențiune neinspirată în acel moment a etniei respective, de la care a început un adevărat circ”, a declarat Hobjilă, care va contesta în instanță amenda primită.
Potrivit acestuia, USR Botoşani are un proiect viabil pentru Centrul Vechi, cu finanțare europeană. Acesta presupune pentru reabilitare clădiri istorice, dar, mai întâi, Primăria ar trebui să achiziționeze toate apartamentele din Centrul Vechi prin „diverse schimburi sau prin cumpărare”, iar efortul financiar ar fi justificat. „Noi considerăm că Centrul Vechi al oraşului chiar merită demarată investiţia cât mai repede, el reprezintă istoria oraşului nostru. Dacă lăsăm lucrurile aşa, în câţiva ani nu vom mai avea istorie şi nu vom mai avea ce să le arătăm copiilor şi nepoţilor noştri”, a conchis Hobjilă.