Mulţi botoşăneni se declară foarte nemulţumiţi de haosul de pe străzi şi aşteaptă ca echipele Eltrans să fie mai active în privinţa ridicării rablelor abandonate pe domeniul public, dar şi a maşinilor parcate neregulamentar. Victor Ivănescu, directorul general al Eltrans, susţine că, pornind de la haosul de pe străzi, societatea ar avea nevoie de vreo zece utilaje de ridicat maşini. Echipele Eltrans acţionează însă numai în baza dispoziţiilor primite de la primărie, Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră.
„În 2019, am ridicat opt maşini abandonate pe domeniul public, iar în acest an, deocamdată, nicio maşină. Când se finalizează toate etapele procedurale şi maşina poate trece în proprietatea municipiului, atunci noi o ridicăm”, a explicat Victor Ivănescu. Potrivit oficialului, rablele ridicate de pe domeniul public au fost valorificate la societăţile care colectează fier vechi. Asta după ce au fost ţinute în parcul auto al societăţii Eltrans încă zece zile, după ridicare. „În cazul rablelor ridicate, doar un singur proprietar şi-a manifestat intenţia de a o recupera, însă când a aflat cât are de plată, respectiv amenzi, impozite etc, ne-a transmis să facem ce dorim cu maşina. Nu făcea maşina, cât avea el de plată”, a spus Victor Ivănescu.
Potrivit oficialului, în 2019 au fost ridicate trei maşini parcate neregulamentar, iar de la începutul acestui an au mai fost ridicate încă opt. Pentru a-şi recupera maşina ridicată de pe domeniul public, fiecare şofer a plătit câte 550 de lei, la care s-a adăugat amenda dată de Poliţia Locală, sau Poliţia Rutieră. „În cazul maşinilor parcate neregulamentar, Poliţia Locală acţionează la sesizări, sau când constată că maşinile blochează intrarea în unele instituţii, sau unele intersecţii. Noi ridicăm maşini parcate neregulamentat numai în baza dispoziţiilor emise de poliţiştii locali şi de poliţiştii de la Serviciul Rutier”, a mai spus Victor Ivănescu.
Datele centralizate de conducerea Eltrans arată că numărul maşinilor blocate a fost cu mult mai mare, raportat la numărul celor ridicate. Astfel, dacă anul trecut, au fost blocate 1.231 de maşini, de la începutul anului măsura a fost aplicată în cazul a 59 de maşini. Pentru deblocarea unei maşini tariful este de 75 de lei.