410 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.365 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. Acesta este pe scurt bilanțul acțiunilor derulate pe parcursul anului 2019 de angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani, bilanț prezentat astăzi în cadrul unei ședințe de analiză organizată la Palatul Administrativ, în prezența oficialităților locale. Anul trecut, de exemplu, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor ISU în 9.030 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproape 25 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2018, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a crescut cu 11%.
Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 661 incendii (202 incendii de vegetație uscată), 5.449 intervenţii SMURD și 2.506 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc.). În 414 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 3 persoane, în scădere față de anul 2018, când s-au înregistrat 16 victime. Scăderea numărului de victime se datorează și numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă derulate în cadrul campaniilor naționale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ”R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, a campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulate la nivelul județului, unică la nivel național, inclusiv a măsurilor luate de către ISU Botoșani în cooperare cu autoritățile administrației publice locale pentru punerea în aplicare a Planului de măsuri privind intensificarea activităţilor preventive la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la gospodăriile populaţiei – Botoşani 2019.
Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (123 incendii); coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (104 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (65 incendii); acțiune intenționată (41 incendii); fumatul în locuri nepermise (30 incendii); cenușă/jar scântei (25 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (24 incendii); jocul copiilor cu focul (12 incendii); autoaprindere/scântei mecanice (11 incendii); scurgeri produse inflamabile (6 incendii); alte cauze (trăsnet, defecțiuni tehnice în exploatare – 18 incendii). Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la aproape 40 de milioane de lei, în timp ce pagubele au fost estimate la 7 milioane de lei. „Majoritatea incendiilor (84,53%) s-au produs în gospodăriile cetățenești”, a arătat astăzi, în cadrul ședinței de analiză a activităților derulate în 2019 colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU Botoșani.
Potrivit unui document ISU, anul trecut, 5.365 botoşăneni, dintre care 459 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 15 intervenţii pe zi. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 544 de persoane, dintre care 75 copii. „În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator”, se mai arată în anașiza făcută de ISU Botoșani. Conform acelorași surse, anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 73 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.