Hotărâţi să scoată bani din piatră seacă, unii afacerişti nu au niciun fel de scrupule. O dovedeşte cazul unei botoşănence în vârstă de 86 de ani, care a fost cât pe ce să fie păcălită de administratorii unei firme. Femeia deţine o suprafaţă de teren în satul Ionăşeni, Truşeşti, iar din cauza vârstei a decis să dea pământul în arendă la o firmă de profil, Ferma Nordic SRL din Botoşani, specializată în culturi agricole. Nu spera să facă avere, dar nici nu voia să lase pământul pârloagă. Contractul era prelungit anual, înţelegerea fiind ca bătrâna să primească o cotă parte din recolta obţinută pe acel teren. În primul an G.L. a primit ceva simbolic, după care nu a mai beneficiat de nimic. Prin urmare, la începutul acestui an, botoşăneanca a decis să vândă terenul. A găsit o persoană interesată, dar când să facă actele a avut parte de o surpriză. Astfel, din câte a relatat botoşăneanca, cei de la firma cu care încheiase contractul de arendă au ticluit un act adiţional prin care ar fi prelungit contractul cu pricina, fără să o mai întrebe şi pe ea.
Administratori ai firmei de negăsit
Încercând să rezolve problema, G.L. a mers la biroul unde semnase iniţial contractul, undeva pe Calea Naţională lângă Şcoala de cooperaţie, unde cei de acolo nici nu au vrut să audă avansând în continuare existența acelui act adițional, deși bătrâna știa că nu semnase așa ceva. I-au pus la dispoziţie însă două numere de telefon de la cei care conduc firma, un anume Dorin Munteanu şi Alexandru Munteanu, tată şi fiu, dar aceştia nu au catadicsit să răspundă.
Ajunsă la o vârstă venerabilă, botoşăneanca a înţeles din start că ar fi vorba de un abuz şi avea la dispoziţie două variante – fie să meargă la poliţie să depună o plângere, fie să acţioneze firma în instanţă. Din cauza vârstei, botoşăneanca a ajuns la concluzia că nu mai poate să ducă un astfel de război şi a povestit păţania.
În urma sesizării, reporterii „Monitorul” au încercat să ia legătura telefonic cu cei doi reprezentanţi ai societăţii „Ferma Nordic”, pentru un punct de vedere, însă nimeni nu a răspuns. Cum firma are sediul principal în comuna Dobârceni, s-a preferat punctul de lucru din Calea Naţională, unde o angajată a invocat că botoşăneanca ar avea totuşi un act adiţional la contractul de arendă. Cum nu era un punct de vedere oficial, reporterii „Monitorul” au trimis şi un mesaj tip SMS către administratorul societăţii solicitând lămuriri, însă fără efect. În schimb, în urma demersurilor botoşăneanca a fost contactată de cei de la societate, care i-au transmis că poate oricând să meargă la sediu pentru a-şi primi documentele înapoi.
Societate executată silit din cauza datoriilor
Între timp, reporterii „Monitorul” au cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru a se vedea dacă firma sau reprezentanţii legali ai firmei fac obiectul unor anchete din partea autorităţilor, însă nu au existat plângeri.
În schimb, potrivit portalului instanţelor de judecată, societatea „Ferma Nordic” SRL urma să fie executată silit, anul trecut, atât de o unitate bancară pentru o creanţă în valoare de peste 300.000 de lei, dar şi de o societate care distribuie seminţe, îngrăşăminte, dar şi tratamente pentru cuturile agricole.
Contactat de reporterii „Monitorul”, Cristian Delibaş, directorul executiv al Direcţiei Agricole Botoşani, spune că nu mai are cunoştinţă de astfel de cazuri, iar situaţia botoşănencei este regretabilă. Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri agricole care ajung în astfel de situaţii au la îndemână calea instanţei de judecată, ori sesizarea autorităţilor.
„Îmi pare rău să aud că există şi astfel de situaţii, mai ales cu persoane vârstnice. În cazul lor, sprijinul ar trebui să vină în primul rând din partea familiilor pentru că, de la o anumită vârstă este clar că nu mai ai aceleaşi forţe şi aceeaşi mobilitate să poţi umbla să rezolvi problemele”, a spus Cristian Delibaş.
Din păcate, cazul se înscrie într-o succesiune de fapte în care persoanele vârstnice au ajuns victime sigure pentru cei fără scrupule. Astfel, bătrânii au ajuns să fie atacaţi în casele lor de hoţi sau de escroci care vor să le fure agoniseala, fie sunt prădaţi pe stradă, ori la ieşirea din magazin, cei în cauză încercând să profite la maxim că vârstnicii nu mai au puterea să riposteze, ori să se lupte cu ei, mizând pe ideea că mai devreme sau mai târziu aceştia vor renunţa la demersurile legale şi se vor lăsa păgubaşi.