Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) trebuie să-i plătească unui botoșănean 2.700 de lei, după ce un agent de poliție i-a făcut moftul unui primar și menționat culpa comună în cazul unui accident produs pe fondul unei neacordări de prioritate. Nevinovat, botoșăneanul care s-a văzut cu permisul de conducere suspendat a contestat în instanță procesul verbal de sancționare, iar magistrații i-au dat câștig de cauză, IPJ fiind obligat să-i plătească acum toate cheltuielile de judecată.
Accidentul de la care a pornit totul a avut loc pe 10 august 2018, în plină zi, când bărbatul, Adrian R., a plecat spre Iași pentru a conduce la aeroport o rudă, pe drumul național 24 C, circulând dinspre Miorcani spre Manoleasa. La intersecția cu drumul județean care vine dinspre Avrămeni, bărbatul s-a trezit în fața mașinii cu autoturismul condus de o femeie, care a intrat în șoseaua națională fără să-i mai acorde prioritate. Surprins, bărbatul a tras de volan stânga și a frânat, dar în urma impactului dintre cele două mașini autoturismul condus de el a ricoșat și a fost proiectat în afara părții carosabile.
Îngrijorat de soarta fiului său de 6 luni care era în mașină și de verișoara lui care risca să piardă avionul cu plecare din Iași, bărbatul nu a dat atenție în primă fază la ceea ce se întâmplă. În acel timp, șoferița implicată în accident l-a sunat pe primarul unei comune de pe malul Prutului, persoană apropiată acesteia, iar la fața locului a ajuns un agent rutier de la poliția Săveni care a spus în primă fază că vina aparține femeii, care a intrat pe drumul național fără să se asigure. Lucrurile s-au schimbat însă brusc după apariția primarului, când polițistul venit să constate împrejurările producerii accidentului nu a mai fost interesat să asculte varianta sa.
Văzând atitudinea polițistului și implicarea primarului, Adrian R. a sunat la Inspectoratul de Poliție Județean pentru a relata cele întâmplate , însă i s-a comunicat că este de competența celor de la Săveni și că nu intervin peste aceștia. Prin urmare, bărbatul a plecat de la locul accidentului, iar ulterior i s-a înmânat procesul verbal de constatare a contravenției și dovada cu drept de circulație, aflând cu stupoare că i s-a reținut permisul pe motiv că ar fi fost culpă comună, întrucât ar fi circulat pe contrasens.
Revoltat, botoșăneanul a apelat la serviciile unui avocat și s-a adresat Judecătoriei Săveni, iar în urma procesului și după audierea unor martori, care au arătat că bărbatul circula regulamentar, sancțiunea a fost anulată. În plus, IPJ a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată. Reprezentanții inspectoratului de poliție au făcut apel, crezând că mai pot salva ceva, dar fără succes, întrucât Tribunalul a menținut hotărârea Judecătoriei Săveni, obligând IPJ și la plata chetuielilor de judecată din apel, adică încă 700 de lei. Motivul – prin prisma prevederilor din Codul Rutier, era limpede că femeia trebuia să acorde prioritate, întrucât venea de pe un drum secundar, și prin urmare ea este singura răspunzătoare de producerea accidentului. În plus, au arătat magistrații, „agentul constatator nu a stabilit în mod corect situația de fapt”.
Cum decizia Tribunalului este definitivă, cei de la IPJ trebuie să scoată acum banii și să plătească pentru gafa polițistului care în loc să vadă vinovăția femeii, a întocmit procesul verbal în așa fel încât să facă și moftul primarului.