spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTMamă nenorocită de fiu la 83 de ani

Mamă nenorocită de fiu la 83 de ani

Deşi trăieşte o dramă de zeci de ani, o femeie de 83 de ani, din Hlipiceni, tot îi caută scuze fiului care o agresează în mod repetat.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Femeia a ajuns la spital, adusă de o ambulanţă, după ce a fost bătută de propriul fiu cu pumnii şi picioarele.

Incidentul a avut loc duminică, în casa în care femeia locuieşte împreună cu fiul ei de 52 de ani. Potrivit acesteia, incidentul de duminică nu a fost unul izolat, nou fiind doar motivul, fiul ei găsind tot timpul ceva care să îl nemulţumească şi să îi ofere o scuză să o lovească pe cea care i-a dat viaţă.

Duminică, acesta a venit băut acasă şi i s-a căşunat pe propria mamă, care i-a reproşat că nu o ajută deloc pe lângă casă. La scurt timp, acesta a început să o lovească cu pumnii şi picioarele şi cu o coadă de la un topor. După ce a obosit, bărbatul a plecat, iar femeia a mers la o vecină, sunând la 112 pentru a cere ajutor.

Cadrele medicale de la Ambulanţă i-au acordat acesteia îngrijiri, după care au transportat-o la Urgenţe, unde a fost diagnosticată cu traumatisme la nivelul feţei, capului şi toracelui. Chiar şi aşa, femeia le-a spus cadrelor medicale că nu poate să depună plângere împotriva propriului fiu, încercând chiar să îi găsească scuze. „Oricum nu e prima dată când mă bate. Poate era şi el supărat, cu ale lui. Când trăia taică-su, şi el mă bătea”, a povestit femeia resemnată.

Cazul a ajuns, totuşi, în atenţia poliţiştilor, care au declanşat o anchetă şi au venit la spital pentru a-i lua femeii o declaraţie, fiul ei fiind şi anchetat penal. „Faţă de bărbatul de 52 de ani se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Botoşani.

Din păcate, astfel de cazuri ajung să fie întâlnite la ordinea zilei în judeţul Botoşani, mai ales în mediul rural. O femeie de 64 de ani, a decis în urmă cu câteva luni să depună plângere la Poliţie, după ce ani de zile a îndurat bătăi crunte aplicate de propriul ei fiu. Întrebată de ce nu a depus plângere până acum femeia susţine că nu a putut să facă acest lucru, „cum să o fac? e copilul meu”.

În vara anului trecut, o femeie în vârstă de 55 de ani a fost trimisă la Iaşi, după ce a fost înjunghiată de propria fiică. Incidentul a avut loc chiar în casa femeii, în localitatea Răuseni. Fiica acesteia, în vârstă de 35 de ani, din aceeaşi localitate, a venit în vizită, cele două cinstindu-se şi cu câteva pahare de băuturi alcoolice. La un moment dat, tânăra a început să îi reproşeze mamei sale mai multe decizii cu privire la gospodărie şi la modul în care aceasta trăia. De la discuţiile în contradictoriu până la agresiune nu a mai fost decât un pas, cele două femei începând să îşi împartă pumni şi picioare, uitând că sunt mamă şi fiică.

Într-un acces de furie, tânăra a pus mâna pe un cuţit de bucătărie şi, fără să se uite prea bine, a lovit cu putere.

Lama ascuţită a pătruns câţiva centimetri deasupra claviculei stângi a mamei acesteia, norocul şi poate starea de ebrietate a fiicei făcând ca rana să fie deasupra inimii şi să nu fie fatală. Plină de sânge, victima a sunat la 112, la faţa locului fiind trimisă o ambulanţă, dar şi un echipaj de poliţie, care a potolit-o pe fiica agresivă.

Specialiştii consideră că lipsa de reacţie a victimelor arată că multe dintre ele riscă să dezvolte şi afecţiuni psihice în timp, pe fondul agresiunilor repetate. „În societatea tradiţională românească, rolul femeii este mult inferior celui al bărbatului. Din această cauză, femeile nu recunosc ca un act de violenţă anumite gesturi ale bărbatului, ci le consideră acceptabile. Cu alte cuvinte, chiar dacă i s-a vorbit urât sau dacă a fost agresată, în foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz”, a explicat un psiholog botoşănean.

Potrivit acestuia, femeile abuzate ar avea nevoie de consiliere, dar prea puţine sunt cele care acceptă ajutorul specialiştilor.

Statisticile arată că, anual, la nivel naţional sunt 500.000 de victime ale violenţei în familie, dintre care peste 90% sunt femei. Numai 15.000 dintre femeile agresate depun plângeri, iar un procent foarte mic dintre acestea ajung în instanţă. Unul dintre motive este şi că faptul că legislaţia nu le ajută pe victime, procesele terminându-se de multe ori cu pedepse cu suspendare.

De altfel, violenţa împotriva femeilor a fost recunoscută ca şi concept în legislaţia din România prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, abia în septembrie 2016. Au mai fost nevoie de alţi doi ani pentru ca legea să se schimbe, astfel încât agresorii să poată fi evacuaţi imediat, dacă pun în pericol siguranţa celorlalţi membri ai familiei. Astfel, abia de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazurile de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile. Agresorului i se oferă doar timpul necesar pentru a-şi lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.

Pentru o perioadă mai mare de cinci zile, victima trebuie să ceară un ordin de protecţie de la instanţă. Chiar dacă îl obţine, interdicţia este în puţine cazuri respectată, deocamdată neexistând modalităţi de monitorizare a agresorilor.

Unde pot găsi sprijin victimele violenţei în familie:
– Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani – 0231 537993 / pentru urgenţe – 0231 983 (gratuit, nonstop)
– Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Botoşani – asigură adăpost în regim de urgenţă pentru victime ale violenţei în familie – 0231 586952 / 0231 583230
– Micul Prinţ – adăpost pentru mame cu copii – 0231 535653

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...