Tribunalul Botoşani a amânat din nou pronunţarea sentinţei în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, după ultimul termen de judecată din 6 ianuarie a.c., completul de judecată a stabilit că pronunţarea în cauză va avea loc pe 21 ianuarie, adică astăzi, doar că instanţa a decis să mai amâne o dată pronunţarea hotărârii pentru data de 29 ianuarie. Procedeul este des folosit de magistraţi, mai ales în instanţele aglomerate de dosare sau în cauzele mai complexe, acolo unde judecătorii trebuie să analizeze atent toate aspectele. Cum Secţia Penală a Tribunalului Botoşani a ajuns să lucreze doar cu patru judecători, situaţia amânării sentinţei era oarecum previzibilă.
Doar că situaţia acestui dosar este destul de delicată din mai multe motive. În primul rând, dosarul se află pe rolul instanţei de fond de aproape patru ani, un interval în care trebuia în mod normal soluţionat. Întârzierea a fost justificată prin faptul că alţi doi judecători, care au intrat iniţial în dosar, s-au pensionat pe parcursul judecăţii, iar din acest motiv judecata a fost reluată de la început de două ori. Totodată, săptămâna trecută, preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat eliberarea din funcţie prin pensionare, începând cu data de 1 februarie a.c., şi a Mihaelei Mihalache, magistratul care ar trebui să pronunţe practic sentinţa în dosar. O nouă amânare a pronunţării, după data de 1 februarie, ar echivala însă cu reluarea procesului şi asta pentru că, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Dreptului Omului, instanţa care pronunţă o hotărâre este obligată să cerceteze în mod direct întreg materialul probatoriu şi să audieze martorii propuşi. Ori, magistraţii botoşăneni doresc să evite această situaţie.
Fost preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2012 – 2014, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 pe motiv că, în intervaalul 2013 – 2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii. Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani. În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei.