Criza pestei porcine africane este departe de a se stinge la nivelul județului, chiar dacă în această săptămână se demarează procedurile de stingere a ultimului focar la porcul domestic de la Hănești. Situația reiese din declarațiile directorului adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimițoaie în cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgențe (CJSU) Botoșani.
Potrivit lui Ovidiu Airimițoaie, vremea rece i-a determinat pe mistreți să se retragă în păduri, fapt care a ușurat misiunea vânătorilor. La sfârșitul săptămânii trecute, în Pădurea de la Ibănești au fost vânați trei mistreți, dintre care unul a fost depistat pozitiv. În aceste condiții, potrivit oficialului DSVSA, toate cele trei animale au fost eliminate pentru a nu se răspândi virusul. Din păcate, perioada de supraveghere pentru virusul pestei porcine în acea zonă s-a extins cu doi ani.
La sfârșitul lunii octombrie au fost închise 12 focare de pestă porcină africană la domestic din comunele Vlăsinești și Hănești. Pesta porcină a evoluat în 19 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 21 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei aproximativ o sută de mistreți, iar mai mulți dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit și vânat mai mult de jumătate dintre mistreți morți de pestă. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu peste un sfert din efectivele decimate de molimă. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.