Decizie surprinzătoare a magistraților Curții de Suceava în „Dosarul păcănelelor”. După mai multe amânări de pronunțare, instanța de judecată l-a achitat pe fostul inspector al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Ioan Teodorescu, pentru toate acuzațiile formulate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție respectiv luare de mită în formă continuată, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, trafic de influenţă, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizarea făptuitorului. Motivul principal – lipsă de probe. De fapt, magistrații au anulat toate interceptările telefonice și supravegherile tehnice efectuate de anchetatori, constatându-se nulitatea absolută a acestora, și prin urmare toate infracțiunile de corupție reținute de procurorii DNA au căzut ca la domino, toți inculpații acuzați de astfel de fapte fiind achitați. Astfel, au scăpat de acuzații și polițistul Ionuț Stărică, dar și soția acestuia, Aura Stărică, precum și ceilalți oameni de afaceri trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Paradoxal, unul dintre inculpați, Bogdan Bălăucă, care a recunoscut că i-a dat șpagă lui Teodorescu și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, a rămas cu condamnarea de un an și patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere dictată în urmă cu doi ani.
La rândul lor, oamenii de afaceri Costel Calistru și Ștefan Viorel Dănuță au fost condamnați la șase respectiv un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere doar pentru desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc, în celelalte acuzații formulate împotriva lor magistrații dispunând achitarea. Cei doi vor trebui să presteze în schimb ore de muncă în folosul comunității. Totodată, un afacerist din Neamț, Silviu Spiridon, s-a ales cu o amendă penală de 12.000 de lei tot pentru jocuri de noroc fără licență, iar Bogdan Bălăucă a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Magistrații au dictat condamnări și în cazul firmelor inclupate în cauză. Astfel, firma TRANS EXPRES SRL Botoșani trebuie să plătească o amendă de 100.000 lei, DV CONSULTING SRL o amendă de 150.000 lei, iar firmele PANAYOTISS SRL și MARESSI SRL Neamț câte o amendă de 60.000 lei fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc. Lovitura cea mea grea a venit însă pe linie financiară, cei trimiși în judecată fiind obligați să plătească în solidar cu firmele o serie de despăgubiri civile către Ministerul Finanțelor care totalizează peste 5,2 milioane de lei. Totodată, instanța a dispus confiscarea celor 125 de aparate de joc care au funcționat fără licență. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Scandalul a izbucnit în toamna lui 2015, când a ieșit la iveală că o serie de firme din Botoșani folosesc aparate de jocuri de noroc fără licență. În urma unei anchete a DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri, care ar fi fost mână în mână cu inspectorul ONJN Ioan Teodorescu, care îi anunța de eventualele controale și îi învăța cum să scape de sancțiuni. Dosarul a fost trimis în judecată în februarie 2016, iar procesul a durat aproape trei ani.