În ultimii ani nu a fost ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” în care să nu se iște o controversă. Miercuri seară, la cea de a XXIX-a ediție, poeta Anastasia Gavrilovici, laureata Opus Primum, după cuvântul său de mulţumire, a lansat un atac feminist, acuzând juriul de la Opera Omnia de „mentalitate anchilozată de secol XIX prin care femeile nu sunt la fel de vizibile”, spre nemulţumirea vizibilă a lui Gellu Dorian, care i-a cerut să citească mai repede poezia, şi a lui Răzvan Voncu, membru al juriului aflat în primul rând în sală, şi care a vociferat zgomotos. „Nu pot să plec de pe scenă fără să îmi exprim regretul că în anul acesta, la Opera Omnia, nu este nicio poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul n-a fost acordat niciunei poete. Mi se pare și scandalos și regretabil pentru că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în felul acesta juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol XIX, în care femeile nu sunt la fel de vizibile”, a spus poeta.
Gellu Dorian, nemulțumit de relatările din presă
După publicarea acestui incident, Gellu Dorian, organizatorul galei Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” prin intermediul Fundaţiei Culturale „Hyperion – Caiete Botoşănene”, a reacționat nemulțumit. „Nu fundaţia pe care o conduc a făcu lista finală a nominalizărilor, ci un sondaj la care au participat 28 de actanţi, care sunt în temă cu poezia română contemporană. În lista propusă de fundaţia pe care o conduc erau şi trei femei”, a afirmat Dorian, acuzând jurnaliștii de incorectitudine pentru că nu au menționat și ceea ce a spus criticul Mircea Mihăieș, care citind procesul verbal, a menționat că finaliștii au fost desemnați de un sondaj. De fapt, Mircea Mihăieș nu a amintit deloc de cei „28 de actanți” și nici procedura de sondare, așa că oricând se pot ridica semne de întrebare asupra transparenței și corectitudinii procedurilor din cadrul procesului de desemnare a laureatului Premiului Național de Poezie. Mai mult, Mircea Mihăieș, în cuvântul său, a ținut să o ironizeze, ori de câte ori a avut ocazia, pe Anastasia Gavrilovici, în loc să-i respecte dreptul la opinie.
„Nu suntem nici misogini, nici anchilozaţi! Suntem la curent cu poezia română contemporană, din care dumneavoastră vreţi de fiecare dată să scoateţi doar posibilele greşeli, minimul scandal pe care-l intensificaţi la maxim”, a mai spus Gellu Dorian, amenințând jurnaliștii cu judecata.
Gellu Dorian a ținut să precizeze că în lista propusă de fundația pe care o conduce și din care au fost aleși finaliștii erau şi trei femei: Nora Iuga, Grete Tartler şi Elena Ştefoi.
Câștigător schimbat pe ultima sută de metri în 2019
Anul trecut, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a născut vii controverse din cauza deciziilor luate de organizatori fără o bază regulamentară. Premiul pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că, iniţial, Constantin Abăluţă a fost desemnat câştigător şi chiar primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), dar distincţia i-a fost retras pe motiv că regulamentul nu dă dreptul câştigătorului să absenteze de la manifestări. În realitate, în cele două versiuni ale regulamentului publicat de revista „Hyperion” nu apare această obligativitate. Ea apare într-o versiune de regulament depusă la Primărie de către Gellu Dorian, dar care nu este asumată oficial.
Între timp consilierii locali au aprobat un regulament de decernare a premiului în baza căreia s-a jurizat în acest an.
O scurtă istorie incidentelor din juriul premiului
Nu a fost singurul incident de la Premiile „Eminescu”. La gala de acum doi ani, scandalul a fost generat de Medeea Iancu, poeta care şi-a permis să recite o poezie care includea expresii pornografice. Aceasta a urcat pe scenă în calitate de poet premiat de Editura Cartea Românească.
În urmă cu câţiva ani, mai mulţi poeţi s-au declarat nemulţumiţi că premiul pe 2015 a fost acordat vicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu. Aceştia au transmis o scrisoare deschisă în care au arătat că „s-a încălcat adevărul poeziei”.