spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTRăzboi cu aspecte penale pentru lefuri umflate, funcții și sancțiuni

Război cu aspecte penale pentru lefuri umflate, funcții și sancțiuni

Fostul director al Peniciarului Botoșani, comisarul șef Paul Hliban, a ajuns în atenția Corpului de Control al Ministerului Justiției și riscă să fie cercetat penal, după ce a ieșit la iveală că în perioada în care a asigurat conducerea interimară a Penitenciarului Oradea, în intervalul mai 2017 – aprilie 2018, ar fi „bifat” mai multe ore suplimentare doar pe hârtie, care au fost însă plătite. În același timp, angajații unității de detenție au adunat peste 103.000 de ore suplimentare muncite, dar neplătite.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Abateri constatate de Corpul de Control al Ministerului Justiției

Aspectele au ieșit la iveală în urma unei sesizări făcută la începutul lui 2019 de liderul Sindicatului Independent al Lucrătorilor din Penitenciarul Oradea, subcomisarul Călin Petrică Ardelean, și înaintată Ministerului Justiției. Astfel, în urma unui audit efectuat de Corpul de Control al Ministerului Justiţiei, au ieșit la iveală o serie de nereguli – evaluarea anuală a angajaţilor s-ar făcut superficial sau chiar deloc, iar fişele de post nu au fost actualizate, membrii Comisiei pentru individualizarea pedepselor ar fi clasificat eronat deţinuţi în categoria celor care „prezintă riscuri pentru siguranţa penitenciarului”, un ofiţer a fost prins că a folosit neregulamentar forţa împotriva unor deţinuţi, iar un condamnat a fost ţinut închis cu 3 zile mai mult după expirarea pedepsei deoarece angajaţii Serviciului de Evidenţă nu i-au socotit corect zilele executate din condamnare. Cât privește orele suplimentare, raportul evidențiază că Paul Hliban ar fi cumulat un „număr mare de număr de ore suplimentare, cu predilecţie în zilele de repaus săptămânal (n.r. – sâmbăta şi duminica) şi în zilele de sărbători legale”. Concret, într-un singur an, în perioada mai 2017 şi aprilie 2018, Hliban, care beneficia de un salariu de 12.596 lei lunar brut, a strâns 255 ore suplimentare, încasând în plus suma de 6.277 lei. Că unele ore ar fi fost fictive s-ar fi probat prin faptul că în zilele în care fostul director se ponta ca fiind la muncă, în Registrul de intrări-ieşiri de la poarta de acces în unitatea de detenție nu exista nicio mențiune cum că acesta ar fi fost la serviciu. În plus, în perioada 10, 11, 12 iunie 2017, Paul Hliban a figurat ca fiind în concediu de odihnă, dar ulterior a apărut ca și cum ar fi efectuat ore de muncă pe 11 iunie 2017, deși în acea perioadă la comandă se afla directorul adjunct, comisarul şef Lucian Ţîrţiu. În alte situații, deși se prezenta la serviciu în afara programului de lucru, el ar fi stat în realitate doar câteva ore, dar era pontat cu opt ore. „Activităţile derulate din proprie iniţiativă sâmbăta, duminica şi de sărbători legale fără autorizarea superiorilor ierarhici, dublate de obţinerea drepturilor salariale aferente, pot crea aparenţa că aceste activităţi au avut ca scop obţinerea în mod nelegal a unor drepturi de natură salarială”, se arată în raport. Pontarea nelegală s-ar fi făcut cu concursul a două subalterne de la Secretariatul Penitenciarului Oradea, care au ajuns și ele în atenția anchetatorilor. Asta pentru că, în urma auditului făcut de Corpul de Control a fost sesizat și Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, înşelăciune şi instigare la fals intelectual.

Război între director și liderul de sindicat

Care va fi verdictul magistraților este greu de spus. Cert este însă un alt aspect – între Marius Paul Hliban și Călin Petrică Ardelean au existat fricțiuni încă din 2018. Astfel, în februarie 2018, Ardelean, care ocupa funcția de șef secție deținere, a fost sancționat disciplinar pe motiv că nu a executat un ordin din partea conducerii și anume identificarea unui număr de preșuri pentru baie așa încât deținuții să nu mai alunece când ieșeau de la duș. A urmat o bătălie în instanță, sancțiunea fiind anulată anul trecut. Ulterior, în primăvara lui 2018, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat că urmează să facă o nouă împuternicire pe funcția de director, Călin Petrică Ardelean fiind unul dintre cei care aspirau la această funcție. Doar că cei de la ANP au mers tot pe „mâna” lui Hliban, prelungindu-i mandatul, deși acesta fusese numit în funcție în 2017. Acuzând că împuternicirile puteau fi făcute pe 6 luni, cu o prelungire de maxim alte 6 luni, adică pentru maxim un an, Ardelean a cerut nici mai mult nici mai puțin decât anularea deciziei ANP prin care i s-a prelungit mandatul lui Hliban, considerând acest lucru ilegal. Ba mai mult s-a adresat și instanței de judecată, dar fără succes. Apoi, în toamna lui 2018, când sindicatele din penitenciare au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile vizavi de orele suplimentare neplătite, Călin Petrică Ardelean a încercat să afle care este situația pe fiecare angajat în parte și așa a descoperit orele în plus trecute în dreptul lui Hliban și a făcut sesizarea la Ministerul Justiției.

Director pus la plată

Doar că pe lângă aceste aspecte au mai ieșit la iveală și altele. În urma unui transfer de pe un post pe altul, fără acordul lucrătorului, transfer dictat de conducerea unității de detenție, Penitenciarul Oradea a fost obligat de instanță să plătească daune materiale și morale, sumele aferente fiind imputate celor răspunzători, printre ei și Marius Hliban. Punând în balanță toate aceste date, ANP a decis anul trecut revocarea din funcție a lui Hliban și transferarea lui înapoi la Botoșani. Toate deciziile ANP au fost contestate în instanță, magistrații urmând să facă lumină și în acest caz.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...