Un escroc din comuna Blândești (jud. Botoșani), care a făcut un obicei din a prăda persoane vârstnice, a fost eliberat din arest de magistrații Curții de Apel Iași, după ce a a stat în spatele gratiilor aproape o jumătate de an. Condamnat în primă instanță la o pedeapsă rezultantă de 6 ani şi 7 luni închisoare pentru furt calificat, după o lovitură dată anul trecut în comuna vasluiană Dragomirești, Toader Humă, acum în vârstă de 52 de ani, a fost pus în libertate la sfârșitul săptămânii trecute, când instanța a dispus plasarea lui sub control judiciar pentru 60 de zile. Astfel, bărbatul a revenit în comuna Blândești și va trebui să respecte un program de supraveghere, el având interdicția de a părăsi țara.
Recidivist, botoșăneanul are o carieră infracțională cu peste 10 condamnări. Eliberat condiționat în august 2018, el a ajuns la sfârșitul lunii iunie 2019 în județul Vaslui, unde a pus ochii pe un bătrân de 79 de ani. S-a cazat la o pensiune, după care, sub pretextul că este o veche cunoștință, a mers la bătrânul cu pricina și l-a convins că doreşte să depoziteze o cantitate de cherestea în curtea locuinţei lui, susținând că-l va recompensa. A fost însă numai o escrocherie pentru a intra în casa vârstnicului. Odată ajuns în locuință, profitând de vârsta înaintată a vasluianului, individul i-a furat o cutie metalică în care se aflau 17.500 lei și a dispărut. Cu banii furați, Toader Humă a mers la o casă de amanet și a cumpărat bijuterii. Găsit de polițiști la pensiunea cu pricina, botoșăneanul a fost arestat preventiv, anchetatorii punând sechestru pe un lănțișor de aur de 32 de grame cumpărat cu banii furați. Procesul a mers destul de repede, condamnarea de la Judecătoria Vaslui venind pe 27 noiembrie 2019. Doar că botoșăneanul a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași. Pe 10 ianuarie a.c., magistraților li s-a făcut milă de el și l-au eliberat.
Ce nu știu botoșănenii este că atunci când nu este la pușcărie, Toader Humă cutreieră țara în căutare de victime. În octombrie 2016, după un plan bine stabilit, a mers într-un sat din județul Alba, unde a reușit să adune informații suficiente despre o persoană în vârstă și a mers să ceară un împrumut , păcălind victima că are nevoie de bani pentru repararea unei pene de cauciuc a unei mașini încărcate cu lemne, totul fiind o invenție. A mers la bătrân, a cerut un pahar cu apă, iar când octogenarul l-a invitat în casă, botoșăneanul i-a furat octogenarului un plic cu 2.500 de lei. Tot în toamna lui 2016 a ajuns la un alt bărbat în vârstă de 77 de ani, atribuindu-și în mod mincinos calitatea de agent de vânzări în domeniul materialelor de construcții, i-a câștigat încrederea vârstnicului, determinându-l să-i împrumute 200 lei, după care, observând de unde ținea bărânul economiile, a profitat de neatenția acestuia și i-a furat 9.800 lei.
Paradoxal este că deși a adunat condamnări după condamnări de pe urma furturilor și escrocheriilor, el a beneficiat aproape de fiecare dată de eliberare condiționată. Astfel, botoșăneanul ar fi debutat în activitatea infracțională pe vremea comuniștilor. După 1990, el a continuat să facă ce știa mai bine. Prins și condamnat, el a beneficiat de șapte ori de liberare condiționată în 1994, 1995, 2004, 2009, 2012, 2016 și respectiv 2018. Cât este închis, el respectă regulamentele din pușcării, participă la activități, așa că cei din comisiile de liberări condiționate îi dau drumul înainte de a executa pedepsele dictate de instanțele de judecată, magistrații considerând că „timpul executat din pedeapsă a fost suficient pentru reeducarea sa”, dar botoșăneanul a recidivat de fiecare dată la scurt timp, el neconcepând să trăiască într-un alt mod.