În ultima ședință de anul trecut, Consiliul Județean (CJ) a decis înființarea unei „comisii pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezărilor informale”, mai pe românește spus a celor care locuiesc în barăci improvizate la marginea localităților. Din comisie fac parte trei reprezentanţi ai CJ, printre care și arhitectul-șef al județului – Paul Hrușcă -, reprezentanții a trei comune din județ, Albești, Hilișeu-Horia, Todireni, și câte un reprezentant al Prefecturii, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcției de Sănătate Publică și ai Asociației Partida Romilor Pro-Europa.
CJ asigură, prin arhitectul șef, organizarea și funcționarea acestei comisii și îi monitorizează activitatea, în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a celor mai expuse persoane. În categoria „așezărilor informale” intră, potrivit legislației românești, „gruparea de minimum trei unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile” . Așezările informale sunt situate de obicei la periferia localităților și cuprind locuințe improvizate, care prin localizarea și caracteristicile socio-demografice pot genera excluziune, segregarea și marginalizare socială. Aceste așezări apar, de obicei, în zone cu un risc natural crescut, precum alunecări de teren sau zone inundabile, dar și pe gropi de gunoi sau în apropierea depozitelor de gunoaie, de unde locuitorii acestora caută materiale refolosibile pe care să le valorifice.
La ora actuală, nu se cunoaște cu exactitate numărul de așa-numite așezări informale din județ și nici câte persoane își duc veacul în ele.