Sentinţă surprinzătoare a Tribunalului Suceava în cazul preotului Dumitru Horga, din comuna Cândeşti, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită. Astăzi, după un proces care a durat mai bine de cinci ani, magistraţii i-au achitat pe majoritatea inculpaţilor, inclusiv pe preotul Dumitru Horga pe motiv că nu există probe că cei în cauză au comis faptele. Pentru alte infracţiuni, completul de judecată a dispus încetarea procesului penal pe motiv că a intervenit prescripţia. Aşa se face că din întreg lot trimis în judecată, care număra 35 de inculpaţi, numai o singură persoană a fost condamnată – Cornelia Grumeza, care a primit o pedeapsă de 5 luni de închisoare pentru dare de mită. În schimb, cum femeia mai avea alte condamnări, instanţa a contopit pedepsele şi a dispus suspendarea executării, Cornelia Grumeza urmând să fie supusă unui termen de încercare de şase ani.
Părintele Dumitru Horga din Cândeşti a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Suceava pe motiv că ar fi coordonat o grupare de traficanţi de ţigări, care acţiona prin Vama Siret (jud. Suceava) şi din care ar fi făcut parte alte zeci de persoane. Procurorii susţineau că gruparea colabora cu inspectori şi lucrători vamali, dar şi poliţişti de frontieră, şi ar fi acţionat în perioada 2008-2009, când ar fi adus în ţară, din Ucraina, prin vama Siret, peste 300.000 de pachete de ţigări pe care le-ar fi vândut apoi plasatorilor din Botoşani şi Suceava. Totul s-ar fi derulat cu ajutorul lui Nelu Fediuc, pe atunci şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret (n.r. – decedat la sfârşitul anului 2018) care-i informa pe membrii grupării despre turele favorabile lor. În schimbul acestor „servicii”, părintele Horga i-ar fi oferit comisarului şef preparate şi carne de vânat achiziţionate de la un abator din judeţ, dar şi alte produse, cum ar fi flori ornamentale, circa 300 de kilograme de peşte, motorină, parfumuri sau sticle de băutură, toate acestea pentru ca traficul cu ţigări de contrabandă să se poată derula fără incidente. Principalele capete de acuzare formulate de procurorii DNA împotriva suspecţilor au fost de constituire de grup infracţional organizat, dare şi luare de mită, trafic ori cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, ori complicitate la această faptă.
Hotărârea Tribunalului Suceava, care a venit la mai bine de un deceniu de la comiterea presupuselor fapte, nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. În schimb, dacă sentinţa va rămâne definitivă, acest lucru ar echivala cu o înfrângere a procurorilor DNA, care au mai avut parte de astfel de insuccese după ce mai multe persoane trimise în judecată pentru diverse fapte au fost achitate la finalul proceselor.