Astăzi, 9 ianuarie, în prima şedinţă din acest an a deliberativului local botoşănean, s-au înregistrat primele contre între viceprimarul Cosmin Andrei şi primarul Cătălin Flutur. Discuţiile au pornit de la proiectul vizând acoperirea deficitului de la secţiunea de dezvoltare cu excedentul de la secţiunea de funcţionare. Potrivit raportului de specialitate, în execuţia bugetului pe anul 2019, după încheierea operaţiunilor specifice privind încheierea exerciţiului bugetar, anul financiar s-a încheiat cu un deficit la secţiunea de dezvoltare de 10.830.921 lei şi cu un excedent la secţiunea de funcţionare în sumă 7.089.829 lei. În aceste condiţii, s-a propus aprobarea acoperirii deficitului din excedentul bugetului local înregistrat la 31 decembrie a deficitului de la secţiunea de dezvoltare.
„Dacă la începutul anului domnul primare aţi afirmat fatalist că nu vom avea bani pentru partea de funcţionare şi Botoşaniul va avea un bec aprins şi unul nu, nu vom avea bani pentru subvenţie la termie, sau exista riscul acesta, aşa cum aţi declarat, iată că astăzi avem un excedent de şapte milioane de lei şi s-a confirmat ceea ce am spus de fiecare dată că vom închide anul la fel cum l-am făcut în ceilalţi ani precedenţi cu excedent, atât pe partea de dezvoltare, acolo unde nu sunt proiectele pe care le aşteaptă botoşănenii, cât şi pe partea de funcţionare. Poate anul acesta, ţinând cont că e un an electoral şi vă convine această comunicare, nu mai panicaţi cetăţenii”, i-a spus Cosmin Andrei primarului. Viceprimarul a amintit şi de faptul că primarul a afirmat recent că aleşii locali nu sunt de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor locale, lucru ce l-a determinat să nu propună majorarea dărilor locale în acest an. „Am avut dreptate atunci când nu am majorat taxele şi impozitele locale şi am realizat un grad de încasare de 100%. Deci poate sunteţi sincer cu botoşănenii şi nu ne mai panicăm că nu vom avea nici în acest an bani nici pentru funcţionare, nici pentru dezvoltare, aşa cum aţi făcut-o de fiecare dată”, a mai spus Cosmin Andrei.
Cătălin Flutur nu i-a rămas dator viceprimarului, arătând că intervenţia acestuia dovedeşte „încă o dată faptul că e greu să înţelegem nişte lucruri care ţin de fineţea unui observator”, nefiind neapărat obligatorie calificarea de finanţist. Primarul a afirmat că şi-ar fi dorit ca acest excedent să fie de „vreo 20 de milioane de lei” pentru că erau singurii bani care puteau fi folosiţi pentru partea de dezvoltare. Totodată, edilul a amintit că s-au întâmplat două lucruri extraordinare la sfârşit de an. „Municipiul Botoşani a primit în sfârşit nişte bani şi vorbesc de peste şase milioane de lei pe ultima sută de metri, la Crăciun şi după Crăciun. De asta, 6,3 milioane de lei i-am primit de la noul Guvern. Se adaugă în mod fericit faptul că execuţia încasărilor cel puţin la taxe şi impozite a fost perfectă şi mai mare cu aproape trei milioane lei decât anul trecut. O adunare simplă, 6,3 milioane şi cu trei milioane de lei ne duce undeva la nouă milioane şi ceva”, a afirmat edilul. Potrivit acestuia, al doilea lucru extraordinar este acela că s-a reparat o nedreptate pe o lege veche prin care tot excedentul care rămâne de la primării era confiscat de stat. „Am putut să întoarcem pe ultima sută de metri această hotărâre de Guvern, absolut catastrofică pentru tot ce înseamnă UAT-uri şi atunci cel puţin ne-au rămas banii ăştia”, a concluzionat primarul.
După explicaţiile edilului, cei 17 consilieri prezenţi au votat în unanimitate proiectul de hotărâre.