Val de scumpiri la serviciile prestate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani.
În ultima ședință de CJ a acestui an, consilierii județeni au aprobat noile tarife la serviciile prestate de instituțiile de cultură. Multe dintre acestea au suferit majorări semnificative, unele chiar de 50%. Un astfel de exemplu este tariful care va fi practicat de „Rapsozii Botoșanilor” pentru închirierea ocazională a scenei mobile, care va avea mari solicitări în 2020, dacă ținem cont că va fi prin excelență un an electoral, cu două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Dacă în acest an închirierea completă a scenei costa 2.000 lei/zi, la anul aceasta va costa 3.000 de lei/zi. Scena poate fi închiriată în totalitate, cât și pe bucăți. Astfel, închirierea podiumului va costa 1.500 de lei/zi (1.000 de lei/zi până în prezent), iar a schelei tot 1.500 de lei/zi (1.000 de lei/zi în 2019).
O majorare substanțială a suferit și tariful minim perceput pentru un spectacol. Până la finele anului acesta este de 3.000 de lei/oră, iar de anul viitor va fi de 3.500 de lei/oră.
Se va scumpi, cu 10%, și închirierea autocarului. Astfel, noile tarife vor fi de 5,5 lei/km pentru deplasările interne și de 6 lei/km pentru deplasările externe. În tariful extern nu sunt incluse taxele vamale, de autostradă sau cele de parcare.
Scumpiri la închirierea microbuzului au fost aprobate și pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani și Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani. Astfel, microbuzele celor două instituții de cultură, cu o capacitate de 19+1 locuri, vor putea fi închiriate pentru 2,7 lei/km, față de 2,5 lei/km până în prezent. În cazul microbuzului de la Școala Populară de Artă se va plăti în plus 0,3 lei/km dacă se dorește și închirierea remorcii.
În cazul CJCPCT s-a aprobat și majorarea tarifului pentru închirierea stației de sonorizare pentru acțiuni culturale de la 40 de lei/oră la 50 de lei/oră și a tarifului pentru audițiile participanților la festivaluri și concursuri de la 50 lei/participant la 60 de lei/participant.
Școala Populară de Artă a scumpit cu 30% înregistrările de melodii în studio, de la 100 lei/melodie, la 130 de lei/melodie. De asemenea, începând de anul viitor, aceasta va închiria și echipamente de sonorizare la un tarif de 200 lei/oră.
Anul viitor va aduce scumpiri și în cazul unor servicii prestate de către Muzeul Județean. Astfel, tariful de ghidaj la cerere pentru vizitatorii individuali va crește de patru ori, de la 5 lei/persoană la 20 lei/persoană.
Cei care vor dori ca specialiștii muzeului să participe la diverse lucrări de cercetare și supraveghere arheologică, restaurare metale, lemn, ceramică, textile sau naturalizare de păsări vor plăti un comision care va varia între 8% și 20% din valoarea totală a devizului de lucrări, față de 5%-8% cât este în prezent.
Începând cu 2020, se va aplica un tarif de 5 lei/persoană pentru cei care vor participa la atelierele de educație și pedagogie muzeală.
Celelalte tarife și comisioane percepute de instituțiile de cultură din subordinea CJ vor rămâne nemodificate în cursul anului 2020.