Toți legumicultorii botoșăneni incluși în Programul „Tomate” 2019 au primit subvenţia de 3.000 de euro acordată de Ministerului Agriculturii. La începutul săptămânii s-au făcut ultimele plăți către cei 54 de producători înscriși în ciclul II și care și-au valorificat marfa acum, în sezonul rece. Aceștia au primit câte 13.991,40 de lei, în județ intrând astfel 755.535,60 de lei, aproximativ 160.000 de euro.
La Botoșani, în programul „Tomate”, în acest an, s-au înscris 126 de legumicultori, din care doar 121 au fost eligibili. 67 de legumicultori au optat pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, iar 54 pentru ciclul II, cel de iarnă.
„Programul «Tomate româneşti» a încheiat cel de al treilea an. Având în vedere că în primul an au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi 102 şi anul acesta 121, putem concluziona că e un succes pentru judeţul Botoşani”, a declarat Cristian Delibaş, directorul Direcției Agricole a Județului Botoșani.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate/metru pătrat, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative.
Recent, ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, a declarat, la Botoșani că nu va sista Programul „Tomate”, cel puțin până la finalul anului viitor. „La finele anului 2020 vom face o evaluare a tuturor acestor programe, vom vedea care este impactul economic și social al acestora și acolo unde nu merg bine o să le îmbunătățim”, a spus ministrul Agriculturii. Acesta s-a referit în special la programul „Tomate”, pe care l-a caracterizat ca „fiind cel mai popular program al ministeriatului domnului Daea”. „Am fost în toate zonele legumicole importante în această perioadă, tocmai ca să văd ce se întâmplă cu acest program, ce impact a avut și am găsit lucruri foarte bune. Acest program a avut efect, pentru că deja acolo oamenii făceau legumicultură de performanță iar programul respectiv i-a ajutat. Problema pe care am detectat-o este la vânzare. Nu reușesc să vândă la niște prețuri rezonabile, ca să fie rentabil”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.