Piața Centrală din Botoșani a fost luată cu asalt de vânzătorii de brazi. Marcați sau nu, din pepiniere sau din păduri, aproape orice poți să găsești. Prețurile sunt însă pe măsură și urcă de la 100 de lei în sus. „Sunt brazi românești. Acum depinde ce doriți, mai mi e o sută de lei, iar ăsta mai bogat costă 150 de lei”, a declarat un comerciant din Piața Centrală.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Brazi pot fi cumpărați și din marile rețele comerciale din Botoșani. Aici, pe lângă brazii de plastic, se găsesc brăduți în ghivece, dar și brazi naturali aduși din pepiniere atât din țară, cât și din străinătate. Prețurile variază de la 30 de lei până la 150 de lei, iar în unele magazine, pe baza bonului de casă, bradul poate fi returnat după sărbători în schimbul unui tichet valoric de 20 de lei.
De altfel, mulți din brazii din piață provin din aceste rețele de magazine, bișnițarii punându-și adaosuri între 20 și 50 de lei.
Direcția Silvică nu are brazi spre comercializare. Directorul Direcției Silvice, Marius Havriș, a explicat că în județul Botoșani nu sunt pepiniere de brazi, iar cei comercializați provin doar din confiscări. „Începând cu 20 noiembrie, am efectuat zeci de acțiuni împreună cu Poliția, și avem planificate cel puțin câte o acțiune pe zi. În piețe, acționează Garda Forestieră, iar noi preluăm brazii tăiați ilegal. Au fost confiscați 72 de brazi, s-a întocmit un dosar penal pentru o infracțiune și s-a dat o amendă de 3.000 de lei pentru o contravenție”, a declarat Marius Havriș.
Bișnițarii știu să se ferească de polițiștii, ei venind la piață cu câte un singur brad, maxim trei, pe ceilalți depozitându-i „în locuri sigure”. În momentul acțiunii polițiștilor și silvicultorilor, bișnițarii abandonează brazii pe care-i au asupra lor, „minimizându-și” pierderile.